Internal Investigations

Διπλωματική Εργασία uoadl:2714053 456 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χατζηδημητρίου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστομένης Τζαννετής, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Νομική Σχολή, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Internal Investigations
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εσωτερικές Ανακριτικές Πράξεις
Περίληψη:
Θέμα της παρούσας εργασίας είναι η – κατά το δυνατόν – σφαιρική επισκόπηση των ενδοεταιρικών ερευνών και των εσωτερικών ανακριτικών πράξεων (Internal Investigations) με έμφαση στην εξέτασή τους υπό το πρίσμα της εσωτερικής έννομης τάξης.
Η δομή της εργασίας αναλύεται στην καταρχήν παρουσίαση των πρακτικών πτυχών λειτουργίας του μηχανισμού στις έννομες τάξεις που προβλέπεται η διενέργεια εσωτερικών ανακριτικών πράξεων από ιδιώτες και στην ακολούθως επιχειρούμενη θεωρητική προσέγγιση των ενδοεταιρικών ερευνών, ως νομοθετικής επιλογής, που μάλιστα σε ορισμένα ποινικά συστήματα έχει λάβει θεσμική περιωπή, υπό την έννοια της θέσπισης υποχρέωσης για τα νομικά πρόσωπα να καταφεύγουν σε εσωτερικές ανακριτικές πράξεις και στην αναγνώριση ποινικής ευθύνης για την παράλειψη διενέργειας ενδοεταιρικών ερευνών.
Η θεωρητική εξέταση των ενδοεταιρκών ερευνών ως θεσμού επικεντρώθηκε στην φύση τους ως έκφανση της εν γένει ιδιωτικοποίησης του Ποινικού Δικαίου και περαιτέρω έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν τα αίτια και οι συνέπειες του «εξωπορισμού» της δίωξης του εγκλήματος στην φυσιογνωμία του εκάστοτε ποινικού συστήματος που την υιοθετεί.
Το βάρος της διερεύνησης του θεσμού των εσωτερικών ανακριτικών πράξεων δίδεται στο πεδίο έντασης που δημιουργείται μεταξύ της εισαγωγής διατάξεων περί ενδοεταιρικών ερευνών και ειδικότερα των εσωτερικών ανακριτικών πράξεων από ιδιώτες και του υιοθετούμενου από την ελληνική έννομη τάξη ποινικού δόγματος, ενώ το σύνολο της αναπτυχθείσας στην παρούσα προβληματικής διατρέχει το δίπολο ηπειρωτικού – αγγλοσαξονικού νομικού πολιτισμού.
Ειδικότερα εξετάζεται η συμβατότητα του θεσμού των Internal Investigations με βασικά υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, όπως το δικαίωμα σιωπής και το δικαίωμα μη αυτοενοχοποίησης, αλλά και η ικανοποίηση της αρχής της αμεροληψίας της δικαστικής Αρχής.
Τέλος, γίνεται προσπάθεια να γίνει παράθεση παραδειγμάτων συστημάτων ενδοεταιρικών ερευνών από δύο τουλάχιστον έννομες τάξεις ( ΗΠΑ, Γερμανία), ενώ η υποβολή του θεσμού των Internal Investigations στη βάσανο του ποινικού δόγματος γίνεται αναφορικά με τέσσερις έννομες τάξεις (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΔΔΑ).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
εσωτερικές ανακριτικές πράξεις, τεκμήριο αθωότητας, δικαίωμα σιωπής, δικαίωμα μη αυτοενοχοποίησης, ποινική αξίωση Πολιτείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
82
INTERNAL INVESTIGATIONS.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο