Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2714812 494 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φορολογικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βαμβακά Ελπίδα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γεραπετρίτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Τσουρουφλής, Λέκτορας, Τμήμα Νομικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων»
Περίληψη:
Το θέμα της παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για τον προσδιορισμό (βεβαίωση) φόρων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αρχικά, η παραγραφή, ως θεσμός ουσιαστικού δικαίου, εφαρμόζεται με βάση το δίκαιο που ισχύει κατά το χρόνο από γενέσεως της φορολογικής υποχρέωσης.
Επομένως, αν και ήδη έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από την 1.1.2014 ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013), στην πράξη ακόμη μας απασχολεί το προϊσχύον καθεστώς. Γεγονός που καταδεικνύει ότι, ο θεσμός της παραγραφής αποτελεί ένα ζήτημα διαχρονικό.
Επιπλέον, στο νόμο θεσπίζονται πέραν του οριζόμενου βασικού χρόνου παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για τη βεβαίωση του φόρου (της δεκαετίας- πενταετίας) πολλές εξαιρέσεις ώστε τελικά στην αυτός, να καθίσταται η εξαίρεση και όχι ο κανόνας
Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι, πριν τη θέση σε ισχύ του ισχύοντος Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013) υπήρχε για τη κάθε «κατηγορία φόρου» διαφορετική προθεσμία. παραγραφής.
Τέλος στο θεσμό της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί, η εκ μέρους του Δημοσίου συνεχής νομοθετική παράταση του χρόνου της παραγραφής. Αυτή η τακτική, έχει ως αποτέλεσμα οι διαχειριστικές περίοδοι συχνά να μην έχουν ίδιο χρόνο παραγραφής, δηλαδή για άλλες να ισχύει βραχύτερη και για άλλες μακρότερη παραγραφή.
Ο συνδυασμός των ανωτέρω, καθιστά την έρευνα και την αναζήτηση του χρόνου της παραγραφής, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, ένα έργο ιδιαίτερα δυσχερές
η τακτική που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει υιοθετήσει ο νομοθέτης, παρατείνοντας κάθε χρόνο την προθεσμία παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων, πάσχει από συνταγματικής άποψης. Αυτό, γιατί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον δεν ταυτίζεται με το στενό ταμειακό σκοπό του Κράτους, αλλά με την καλλιέργεια της αρχής της ασφάλειας δικαίου ως υπέρτερου αγαθού. Η νομολογία του ΣτΕ και τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων έλυσε αυτό το ζήτημα όπως αναλύεται στην παρούσα εργασία.Σε πείσμα των καιρών, της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών συμφερόντων, είναι παρήγορο και αξιοσημείωτο ότι η δικαστική εξουσία μένει πιστή στο συνταγματικό της ρόλο, υπηρετώντας το δίκαιο και διευθετώντας την αντισυνταγματικότητα της δράσης της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος των φορολογουμένων.
Η εισπραξιμότητα εξάλλου με βάση τα στοιχεία που έχουμε για τους ελέγχους της τελευταίας πενταετίας κινείται περίπου στο 47% ενώ, για ελέγχους που εκτείνονται πέραν της πενταετίας, η εισπραξιμότητα κινείται κοντά στο 9%. Παρατήρηση που δείχνει ότι όσο πιο πρόσφατοι είναι οι έλεγχοι τόσο πιο αποτελεσματικοί αποβαίνουν .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φορολογικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
παραγραφή, φορολογικό, νομολογία 2017,1738/2017
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
98
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία βαμβακα ελπίδα.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.