Counterclaims in Investor-State Arbitration

Διπλωματική Εργασία uoadl:2715761 766 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνείς Αντιδικίες
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αρσλανίδη Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναστάσιος Γουργουρίνης, Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Counterclaims in Investor-State Arbitration
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανταξιώσεις στη Διαιτησία μεταξύ Επενδυτή και Κράτους
Περίληψη:
Η ερώτηση περί του εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα Κράτη να υποβάλουν ανταξιώσεις στο πλαίσιο μιας διαιτητικής διαδικασίας που εκκινεί ένας επενδυτής αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης στη θεωρία και τη διαιτητική πρακτική, προσελκύοντας επίσης το ενδιαφέρον των διαπραγματευτών συνθηκών. Κατ' αποτέλεσμα, οι ανταξιώσεις συνιστούν ένα ασαφές πεδίο της επενδυτικής διαιτησίας.
Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι να απασχοληθεί με ειδικότερες πτυχές αυτής της ερώτησης, προκειμένου να διαφωτίσει το κατά πόσο επιτρέπεται και υπό ποιες προϋποθέσεις η υποβολή ανταξιώσεων από τα Κράτη. Κατόπιν μιας εισαγωγής στην εξέλιξη της έννοιας των ανταξιώσεων στη διεθνή έννομη τάξη, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο των δικαστικών διαφορών μεταξύ Κρατών, η ανάλυσή μας ακολουθεί την πορεία των ζητημάτων που πρέπει να εξετάσει ένα διεθνές επενδυτικό δικαστήριο, όταν τίθεται ενώπιόν του μία ανταξίωση.
Κατ' αρχήν, το διαιτητικό δικαστήριο θα πρέπει να θεμελιώσει τη δικαιοδοσία του επί των ανταξιώσεων. Δύο βασικά ζητήματα εγείρονται ως θεμελιώδη στο σημείο αυτό· πρώτον, εάν οι ανταξιώσεις προβλέπονται υπό τους εκάστοτε εφαρμοστέους κανόνες διαιτησίας (Α.α.), και, δεύτερον, εάν τα Μέρη της διαφοράς έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για την εκδίκαση ανταξιώσεων από το δικαστήριο (Α.β).
Έχοντας θεμελιώσει τη δικαιοδοσία του να εκδικάσει επί των ανταξιώσεων εν γένει, το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει εάν η συγκεκριμένη ανταξίωση εισάγεται παραδεκτώς. Προκειμένου να κριθεί παραδεκτή, η ανταξίωση πρέπει να εμφανίζει μία ορισμένη σύνδεση με τη διαφορά. Σε αυτό το κεφάλαιο, εξετάζονται αρχικά οι ποικίλοι κανόνες διαιτησίας (Β.α), προτού προβούμε στην εξέταση και εκτίμηση της νομολογίας των διαιτητικών δικαστηρίων σε σχέση με την ερμηνεία και εφαρμογή της προϋπόθεσης της σύνδεσης (Β.β).
Τέλος, ασχολούμαστε με το ζήτημα του εφαρμοστέου δικαίου. Σε αυτό το σημείο η ανάλυση επικεντρώνεται στο δίκαιο που μπορεί να εφαρμόσει το δικαστήριο και τις μεθόδους καθορισμού του, καθώς και τις πιθανές περιπτώσεις υπό το δίκαιο αυτό που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση των ανταξιώσεων (Γ).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Διεθνές Δίκαιο
Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ανταξιώσεις, διεθνής επενδυτική διαιτησία, επενδύσεις, διαιτητικό δικαστήριο, δημόσιο διεθνές δίκαιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
532
Αριθμός σελίδων:
133
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Counterclaims in Investor-State Arbitration.pdf
929 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.