Αυτοκατευθυνόμενη μάθηση και μετασχηματισμός στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων και της διά βίου μάθησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2716719 619 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Εκπαίδευση Ενηλίκων - Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση - Δια βίου Μάθηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χύμη Μαρίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΒΡΕΤΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΘΩΜΑΣ, Αναπλ. Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
ΚΟΝΤΑΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αυτοκατευθυνόμενη μάθηση και μετασχηματισμός στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων και της διά βίου μάθησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αυτοκατευθυνόμενη μάθηση και μετασχηματισμός στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ενηλίκων και της διά βίου μάθησης
Περίληψη:
Μέσα από την παρούσα διατριβή επιχειρείται η ανάδειξη των απόψεων των θεωρητικών για την αυτοκατευθυνόμενη και τη μετασχηματίζουσα μάθηση, για τη συμβολή της κονστρουκτιβιστικής φιλοσοφίας και της μεταγνώσης, καθώς επίσης για τις θετικές συνέπειες που οι παραπάνω θεωρίες μπορεί να έχουν στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Επίσης, αναδεικνύεται το γεγονός ότι η αυτοκατευθυνόμενη μάθηση είναι μία μετασχηματιστική μάθηση, με την προϋπόθεση ότι εμπεριέχει τον κριτικό στοχασμό. Από την άλλη πλευρά, η μετασχηματίζουσα μάθηση πολύ συχνά «ανοίγει το δρόμο» για αυτοκατευθυνόμενη μάθηση, δεδομένου ότι το ενήλικο άτομο εμπλέκεται σε μία μετασχηματιστική εμπειρία εντός του πλαισίου αναφοράς του και ενδέχεται να καταστεί ικανό για περισσότερη αυτοκατεύθυνση στη μάθησή του.
Οι θεωρίες της αυτοκατευθυνόμενης και της μετασχηματίζουσας μάθησης βασίζονται στην κονστρουκτιβιστική φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία η δόμηση της γνώσης είναι μία υποκειμενική διεργασία οικοδόμησης νοημάτων που διαμορφώνει το άτομο βάσει των κοινωνικών και πολιτισμικών εμπειριών του. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρούσα ερευνητική μελέτη παρέχει ουσιαστικό ερευνητικό υπόβαθρο για την κατανόηση και τη συνδυαστική εφαρμογή των παραπάνω θεωριών μάθησης, και ως εκ τούτου, αφενός οι εκπαιδευτές ενηλίκων ενδέχεται να υποστηρίζουν την εφαρμογή αυτών των θεωριών σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, και αφετέρου οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι να καταστούν ικανοί να βιώνουν ουσιαστικές εμπειρίες μάθησης.
Τέλος, παρουσιάζεται ένα σημαντικό υλικό το οποίο αφορά σε συνεντεύξεις των Kathleen Taylor και Σοφίας Καλογρίδη, και το οποίο υποστηρίζει την περαιτέρω ανάλυση και εφαρμογή του από τους εκπαιδευτές ενηλίκων για την προώθηση αποτελεσματικότερων δραστηριοτήτων μάθησης. Δεδομένου ότι κάθε άτομο έχει τη φυσική τάση για ανάπτυξη και αυτοπραγμάτωση και διαθέτει την ικανότητα για αυτοπροσδιορισμό, η παρούσα έρευνα προτρέπει την κίνηση προς τον αυτοκαθορισμό, σε ένα είδος εκπαίδευσης που υποστηρίζει τη μετάβαση από την κοινωνικοποιημένη στην αυτοκαθοριζόμενη γνώση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
αυτοκατευθυνόμενη, μετασχηματίζουσα, μετασχηματιστική, μάθηση, εκπαίδευση ενηλίκων, μετάβαση από την κοινωνικοποιημένη στην αυτοκαθοριζόμενη γνώση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
78