Ζητήματα από την εφαρμογή της ρήτρας off-hire στα ναυλοσύμφωνα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2716776 639 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ναυτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μητσάκος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λία Ι. Αθανασίου, Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Νικόλαος Α. Βερβεσός, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Δημήτριος Φ. Χριστοδούλου, Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ζητήματα από την εφαρμογή της ρήτρας off-hire στα ναυλοσύμφωνα.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ζητήματα από την εφαρμογή της ρήτρας off-hire στα ναυλοσύμφωνα.
Περίληψη:
Η παρούσα Διπλωματική εργασία πραγματεύεται το δικαίωμα που παρέχεται στο ναυλωτή να αναστέλλει τη διαρκή υποχρέωσή του προς καταβολή του ναύλου, για τους λόγους και υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται ρήτώς στα (χρονο-) ναυλοσύμφωνα, δια μέσω της ρήτρας off-hire. Στόχος της ανά χείρας μελέτης είναι η ανάδειξη ορισμένων εκ των σημαντικότερων αναφυόμενων νομικών και πραγματικών ζητημάτων εκ της εφαρμογής της εν λόγω ρήτρας και όχι η εξαντλητική ανάλυση του περιεχομένου της. Ταυτόχρονα δε, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από το αγγλικό δίκαιο των συμβάσεων, τα διάφορα επιμέρους ζητήματα εξετάζονται όχι μόνο κατά το αγγλικό αλλά και κατά το ελληνικό δίκαιο.

Έτσι, στη μεν πρώτη ενότητα θα ασχοληθούμε α) με το ερώτημα κάτω υπό ποιές περιστάσεις θεωρείται ότι αποτρέπεται η πλήρης διάθεση του πλοίου στο ναυλωτή και αν τυχόν η διαφορετική χρησιμοποιούμενη ορολογία στα διάφορα επιμέρους τυποποιημένα χρονοναυλοσύμφωνα θα επηρέαζε την απάντησή μας, β) με το ζήτημα του ποιά περιστατικά ή αιτίες δύνανται να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα off-hire και γ) με το ερώτημα βάσει ποιού κριτηρίου θεωρείται ότι έχει χαθεί χρόνος από τη συνολική διάρκεια της ναύλωσης.

Τέλος, στη δεύτερη ενότητα, θα διερευνήσουμε το εάν και με ποιόν τρόπο επηρεάζονται τα άλλα δικαιώματα που, ενδεχομένως, θα μπορούσε να ασκήσει ο ναυλωτής. Ιδιάιτερη μνεία γίνεται για τα δικαιώματα της υπαναχώρησης, της αποζημίωσης και της καταγγελίας. Κλείνοντας δε, θα εξετάσουμε και το κατά πόσο ο ναυλωτής συνεχίζει να είναι υπόχρεος πρός πληρωμή της αξίας των καυσίμων αλλά και άλλων υποχρεωτικών δαπανών που τον βαρύνουν, στην περίπτωση που το πλοίο, εν τέλει τεθεί "εκτός ναύλου" [off-hire].
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ναυτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
charterparty, off-hire clause, ναύλωση, ναυλοσύμφωνο, ναυλωτής, ρήτρα, υπαναχώρηση, καταγγελία, αποζημίωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
144
Thesis_Mitsakos_LL.M. Maritime Law_2018_Ζητήματα από την εφαρμογή της ρήτρας off-hire στα ναυλοσύμφωνα..pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο