Η Καλλιέργεια Του Επιχειρηματολογικού Λόγου Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τη Θεωρία Στην Πράξη.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2716925 542 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ρητορική, επιστήμες του ανθρώπου και εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοτσίρα Ζωή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία Καλογήρου, Καθηγήτρια Διδακτικής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Καλλιέργεια Του Επιχειρηματολογικού Λόγου Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από τη Θεωρία Στην Πράξη.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Καλλιέργεια Του Επιχειρηματολογικού Λόγου Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από Τη Θεωρία Στην Πράξη.
Περίληψη:
Η καλλιέργεια επιχειρηματολογίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί μία νέα τάση της σύγχρονης εκπαίδευσης για σχολεία με δυναμική και πρωτοπορία στα πλαίσια της αναζήτησης της ελκυστικής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης. Η επιχειρηματολογία είναι ένας ευρύς τομέας της επιστήμης της γλώσσας που αφορά μικρούς και μεγάλους. Καλλιεργείται, μάλιστα, και εκφράζεται τόσο σε γραπτή όσο και σε προφορική μορφή. Η ένταξη της επιχειρηματολογίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αποτελεί πρωτοπόρο προσπάθεια. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η προσπάθεια ένταξης της γίνεται με ολοένα πιο συστηματικό, μεθοδικό και αυξανόμενο ρυθμό. Επιπλέον, η επιχειρηματολογία είναι ένας τομέας που απομακρύνεται από τα όρια της στείρας γνώσης την οποία έχουν κατηγορηθεί πολλάκις ότι παρέχουν τα σχολεία. Το έδαφος πάνω στο οποίο εδράζεται η επιστήμη της επιχειρηματολογίας είναι απτό και έμπρακτο με εφαρμογές στην καθημερινή ζωή αλλά και στην επιστημονική κοινότητα.
Επομένως, δεν θα μπορούσε να επιλεχθεί καλύτερη εκπαιδευτική βαθμίδα από αυτή του δημοτικού σχολείου για να αρχίσει η μεθοδική καλλιέργεια επιχειρηματολογικής έκφρασης. Οι μαθητές αυτής της ηλικίας είναι, άλλωστε, έτοιμοι να δεχθούν τη γνώση μέσω δραστηριοτήτων που έχουν οικοδομηθεί γύρω από αυτόν τον άξονα και οι οποίες παρατίθενται στο πρακτικό μέρος της συγκεκριμένης εργασίας προς έμπνευση όσων ασχολούνται με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την καλλιέργεια του λόγου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Επιχειρηματολογία, επιχείρημα, αντεπιχείρημα, δραστηριότητες επιχειρηματολογίας, διδασκαλία, δημοτικό σχολείο, διδακτική της γλώσσας, πειθώ.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
104
Η καλλιέργεια της επιχειρηματολογίας_Ζωή Κοτσίρα.pdf (815 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο