Η μορφοσυντακτική αντιπροσώπευση της όψης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2721508 529 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γλωσσολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ευσταθίου Μαρία-Ηράκλια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Σπυρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Σπυριδούλα Βαρλοκώστα, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Αμαλία Μόζερ, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μορφοσυντακτική αντιπροσώπευση της όψης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μορφοσυντακτική αντιπροσώπευση της όψης
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να ερευνήσει την αντιπροσώπευση της όψης μορφολογικά και συντακτικά. Η όψη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ομιλητής επιλέγει να δει και να παρουσιάσει ένα γεγονός ανεξάρτητα από την αντικειμενική του χρονική σύσταση. Συγκεκριμένα το ερώτημα που εξετάζει η εργασία είναι αν η όψη έχει την δική της ανεξάρτητη αντιπροσώπευση στην Ελληνική, αν δηλαδή αποτελεί μία ανεξάρτητη γραμματική-λειτουργική κατηγορία, όπως έχουν υποστηρίξει αρκετοί μελετητές όπως ο Xydopoulos (1996) η Alexiadou (1997) και ο Cinque (1999).
Η μορφολογική ανάλυση εστιάζει στη μελέτη του τρόπου δήλωσης των κατηγοριών της όψης. Οι κατηγορίες της όψης είναι η συνοπτική, η μη συνοπτική και η συντελεσμένη. Η ανάλυση επίσης εστιάζει στη μελέτη της θέσης της όψης σε σχέση με τις γραμματικές κατηγορίες της φωνής και του χρόνου. Η μελέτη έδειξε ότι κάποιες φορές υπάρχει συγχώνευση (fusion) στις κατηγορίες της όψης και της φωνής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εναλλάσσονται στη δομή μεταξύ τους και να μην υπάρχει συγκεκριμένη και σταθερή θέση για τις δύο κατηγορίες.
Συντακτικά η όψη δηλώνεται μέσω των επιρρημάτων της όψης. Η συντακτική ανάλυση εστιάζει στη μελέτη της θέσης της όψης στην προτασιακή δομή και επομένως στη θέση των επιρρημάτων. Παρουσιάζονται οι μελέτες των Xydopoulos (1996), Alexiadou (1997) και Cinque (1999) οι οποίες συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της συντακτικής αντιπροσώπευσης της όψης στην προτασιακή δομή, του ρόλου της ως λειτουργική κατηγορία, καθώς επίσης και της διάταξής της στην προτασιακή δομή σε σχέση με τις υπόλοιπες λειτουργικές κατηγορίες. Η βασική ανάλυση εστιάζει στον Cinque ο οποίος υποστηρίζει τη χαρτογραφική προσέγγιση των λειτουργικών κατηγοριών, σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις σχηματίζονται από ένα σταθερό σύστημα λειτουργικών κεφαλών σε όλες τις γλώσσες. Ο Cinque υποστηρίζει ότι υπάρχει μια καθολική καθορισμένη και σταθερή ιεραρχία λειτουργικών κατηγοριών που επιβεβαιώνεται από την καθορισμένη σειρά των επιρρηματικών τάξεων. Κάθε επιρρηματική τάξη αντιστοιχεί σε μία λειτουργική κατηγορία. Ο Cinque προτείνει μία αυστηρή και καθορισμένη διάταξη λειτουργικών κατηγοριών η οποία, όπως υποστηρίζει, είναι καθολική για όλες τις γλώσσες. Το βασικό ερευνητικό ερώτημα είναι εάν ισχύει η διάταξη του Cinque για την Ελληνική. Τα δεδομένα απαρτίζονται από κατασκευασμένες προτάσεις η καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο κατηγορίες επιρρημάτων. Πραγματοποιούνται κάποια τεστ με στόχο να ελεγχθεί εάν ισχύει η διάταξη του Cinque για την Ελληνική. Στο τέλος κάθε τεστ σημειώνεται αν ή όχι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη του Cinque για κάθε ιεραρχική διάταξη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι κάποιες κατηγορίες της όψης δεν ακολουθούν μία αυστηρή ιεραρχική διάταξη, αλλά τοποθετούνται με οποιαδήποτε σειρά στην προτασιακή δομή. Η εξήγηση που παρατίθεται γι’ αυτό είναι ότι φαίνεται ότι κάποιες κατηγορίες της όψης συγχωνεύονται μεταξύ τους δημιουργώντας ουσιαστικά μία κεφαλή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
όψη, λειτουργική κατηγορία, χαρτογραφία λειτουργικών κατηγοριών, Cinque, μορφοσυντακτική αντιπροσώπευση όψης, λειτουργικές κατηγορίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
94
Efstathiou_Aspect.pdf.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο