Νοσήματα θυρεοειδούς και κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2728282 406 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσουκνίδα Στεφανία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σαλαμαλέκης Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νοσήματα θυρεοειδούς και κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νοσήματα θυρεοειδούς και κύηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στο γενικό μέρος αυτής της διπλωματικής εργασίας έγινε περιγραφή της ανατομίας, της ανάπτυξης, και της εμβρυολογίας του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και η μεταφορά, ο περιφερικός μεταβολισμός και η μοριακή δράση των θυρεοειδικών ορμονών. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα στον άνθρωπο, η αιτιολογία και η παθογένεση τους, οι κλινικές εκδηλώσεις και η διάγνωση τους, καθώς και η θεραπεία αυτών.
Υλικό και μέθοδος: Το βιβλιογραφικό υλικό αντλήθηκε από επιστημονικά ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία, ηλεκτρονικά αρχεία, επιστημονικά συγγράμματα, πρακτικά συνεδρίων και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης η αναζήτηση των επιστημονικών άρθρων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας λέξεις - κλειδιά σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όπως το Pubmed/Medline, Scopus/Sciverse, Empase, Medscape, The Lancet, Google Search.
Αποτελέσματα: Στο ειδικό μέρος αυτής της πτυχιακής εργασίας γίνεται μια λεπτομερή περιγραφή του θυρεοειδούς αδένα στην κύηση και αναλύεται η επίδραση της θυρεοειδικής λειτουργίας στην κύηση και της κύησης στη θυρεοειδική λειτουργία αντίστοιχα. Περιγράφονται εκτενώς η φυσιολογία του θυρεοειδούς αδένα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα θυρεοειδικά νοσήματα στην εγκυμοσύνη και οι επιπτώσεις αυτών στο έμβρυο – νεογνό, καθώς και η θεραπεία για την κάθε μία πάθηση χωριστά. Έτσι πιο συγκεκριμένα, στην κύηση η θυρεοειδική λειτουργία της εγκύου υφίσταται σημαντικές μεταβολές. Ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επηρεάσουν τόσο την έγκυο όσο και το έμβρυο, συνεπώς η μητρική δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των υποκλινικών μορφών, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως το πρώτο τρίμηνο που δεν έχει σχηματιστεί ακόμη ο θυρεοειδής αδένας του εμβρύου, οι θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας που διαπερνούν τον πλακούντα και φτάνουν στον νεοσχηματιζόμενο οργανισμό, είναι πολύ σημαντικό να είναι σε επάρκεια. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα έχουν μεγάλη σημασία τόσο στην προγεννητική όσο και στην μεταγεννητική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Συμπεράσματα: Η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την νευρογνωστική εξέλιξη του παιδιού και οδηγεί σε πληθώρα προβλημάτων που έχουν αντίκτυπο στη νευρο-ψυχοκινητική και διανοητική του ανάπτυξη. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας και αργότερα του εμβρύου είναι η επάρκεια ιωδίου.
Παρά της διαφωνίας των επιστημονικών εταιρειών, καλό θα ήταν να υπάρχει ένας συστηματικός έλεγχος (screening) της θυρεοειδικής λειτουργίας στην έναρξη της εγκυμοσύνης. Ορθό θα ήταν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να φροντίζουν την υγεία του θυρεοειδούς τους πριν την εγκυμοσύνη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη διαχείριση της θυρεοειδικής τους λειτουργίας κατά την διάρκεια της κύησης.
Κρίνεται λοιπόν επιτακτικός ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας της εγκύου σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Για την σωστή και έγκαιρη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, απαιτείται η καλή συνεργασία μεταξύ γυναικολόγου και ενδοκρινολόγου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θυρεοειδής αδένας, Κύηση, Παθήσεις θυρεοειδούς, Υποθυρεοειδισμός, Υπερθυρεοειδισμός, Βρογχοκήλη, Όζοι θυρεοειδούς, Θυρεοειδίτιδα, Θυρεοειδικός καρκίνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
127
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsouknida Stefania Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.