Στάσεις εκπαιδευτικών ελληνικών δημοτικών σχολείων απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό και τρόποι χειρισμού του

Διπλωματική Εργασία uoadl:2734134 615 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογοθεραπεία - Συμβουλευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κονταρή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σάλμοντ Ελευθερία, Λέκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,Πανεπιστημίου Θράκης
Πολυχρονοπούλου Σταυρούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δράκος Γεώργιος,Ομότιμος Καθηγητής Ειδικής Αγωγής ,Παιδαγωγικού Τμήματος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάσεις εκπαιδευτικών ελληνικών δημοτικών σχολείων απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό και τρόποι χειρισμού του
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάσεις εκπαιδευτικών ελληνικών δημοτικών σχολείων απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό και τρόποι χειρισμού του
Περίληψη:
Ο εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που έγινε γνωστό κυρίως την τελευταία δεκαετία. Χωρίς τα στοιχεία της επανάληψης, της επιθετικής συμπεριφοράς και της ανισορροπίας δυνάμεων καμιά συμπεριφορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκφοβισμός σωματικός ή ψυχολογικός.
Αφού οριστεί το φαινόμενο και επισημανθούν τα βασικά στοιχεία μιας τέτοιας συμπεριφοράς, εστιάζουμε σε παράγοντες που οδηγούν στην πρόκληση εκφοβισμού, σε άλλους που λειτουργούν προστατευτικά για τα θύματα και σε εκείνους που παρεμποδίζουν την κοινοποίηση τους. Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού, από την άλλη, ποικίλλουν ανάλογα με τον ρόλο των ατόμων στον κύκλο του εκφοβισμού.
Στο δεύτερο κεφάλαιο ττου θεωρητικού μέρους της εργασίας γίνεται εκτενής αναφορά στις γνώσεις και στις στάσεις των εκπαιδευτικών απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό, στις παραμέτρους που έχουν συσχετιστεί με τις στάσεις τους, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.
Προγράμματα εκμάθησης κοινωνικής συμπεριφοράς και το συστημικό μοντέλο παρέμβασης και μέθοδοι όπως ο καθημερινός έλεγχος των συναισθημάτων, το γράμμα για το πώς αισθάνομαι, το περιοδικό της ειρήνης και το δικαστήριο ενός θύτη είναι ιδέες που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα σε όλες τις σχολικές τάξεις και αναλύονται στο τρίτο κεφάλαιο του θεωρητικού μέρους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται βέβαια και τα ατομικά ή ομαδικά προγράμματα συμβουλευτικής, ενώ ιδιαίτερα ελκυστικός σύμμαχος είναι τα ειδικά λογισμικά στα οποία προσομοιώνονται διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Ερευνάται και η ύπαρξη αντίστοιχης κρατικής πολιτικής.
Στο ερευνητικό μέρος της εργασίας, αφού τεθεί η γενική προβληματική της έρευνας, αναλύονται η μεθοδολογία και φυσικά τα ευρήματα που προέκυψαν από αυτήν.
Η έρευνα κλείνει με συζήτηση κυρίως για τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, αλλά και με προβληματισμούς που αφορούν στις στάσεις των εκπαιδευτικών και στον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
εκφοβισμός, επιπτώσεις, τρόποι παρέμβασης, στάσεις, εκπαιδευτικοί
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
241
Αριθμός σελίδων:
207
τελικη διπλωματική.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο