«Απόψεις νηπιαγωγών γενικής εκπαίδευσης και τμημάτων ένταξης για τη συμβολή του ελεύθερου παιχνιδιού στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων νηπίων με αναπηρία »

Διπλωματική Εργασία uoadl:2738570 523 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπαδοπούλου Ευσταθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαδοπούλου Καλλιρρόη ,Επίκουρη Καθηγήτρια ,
Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Απόψεις νηπιαγωγών γενικής εκπαίδευσης και τμημάτων ένταξης για τη συμβολή του ελεύθερου παιχνιδιού στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων νηπίων με αναπηρία »
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Απόψεις νηπιαγωγών γενικής εκπαίδευσης και τμημάτων ένταξης για τη συμβολή του ελεύθερου παιχνιδιού στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων νηπίων με αναπηρία »
Περίληψη:
Το παιχνίδι, κατά την προσχολική εκπαίδευση, αποτελεί βασικό στοιχείο του προγράμματος. Μέσα από αυτό το παιδί μαθαίνει, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται. Περιλαμβάνει γνωστικά, φαντασιακά, δημι ουργικά, συναισθηματικά και κοινωνικά στοιχεία και αποτελεί τον κυριότερο τρόπο έκφρασης του πάθους των παιδιών για εξερεύνηση και πειραματισμό.
Το παιχνίδι και η κοινωνική αλληλεπίδραση συνομηλίκων είναι σημαντικά στοιχεία για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ενσυναίσθηση. Οι κοινές δράσεις και τα ενδιαφέροντα μέσα από το παιχνίδι, συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων ,για τα παιδιά που συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν. Στο ενταξιακό περιβάλλον του νηπιαγωγείου, οι κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παιδιών προωθούνται μέσω του παιχνιδιού και διαμορφώνονται από τον τρόπο οργάνωσης της τάξης, τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Γεγονός είναι, ότι όλα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις, καθώς αυτές πηγάζουν από την ίδια τη φύση τους για επαφή και αλληλεπίδραση με συνομηλίκους τους. Η αποτελεσματικότητα της ένταξης εξαρτάται από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παιδιών με και χωρίς αναπηρία, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αναδύονται αυθόρμητα. Η ένταξη των παιδιών με αναπηρία αποτελεί ζητούμενο αλλά και προϋπόθεση.
Στην παρούσα έρευνα μελετήθηκαν οι απόψεις εκπαιδευτικών γενικής κπαιδείας και τμημάτν ένταξης με την συμβολή του ελεύθερου παιχνιδιού στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων των νηπίων με αναπηρία . Τα ευρήματα της μελέτης , φανερώνουν ότι το παιχνίδι είναι ένα από τα πιο εποικοδομητικά αντικείμενα στα χέρια των νηπιαγωγών, σημαντικό εργαλείο και βασικό συστατικό της προσχολικής εκπαίδευσης. Αν και τα παιδιά παίζουν αρχικά για να ευχαριστηθούν, μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσονται νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, ανακαλύπτουν, εκφράζονται και κοινωνικοποιούνται. Τα παιδιά δεν προτιμούν συγκεκριμένο παιχνίδι. Οι προτιμήσεις τους μεταβάλλονται. Τα παιδιά του τ.ε. προτιμούν το μουσικοκινητικό παιχνίδι τις κατασκευές. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά αν και κάποιες φορές τα αποτελέσματα δεν φαίνονται άμεσα. Πολύ σημαντική είναι η συνεργασία του τμήματος γενικής εκπαίδευσης με το τμήμα ένταξης. Εάν το πλαίσιο συνεργασίας δεν είναι θετικό αυτό επηρεάζει και τη λειτουργία των τμημάτων .
Λέξεις-κλειδιά:
νηπιαγωγείο , τμήμα ένταξης, ελεύθερο παιχνίδι , κοινωνικές σχέσεις, νήπια με αναπηρία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
220
Αριθμός σελίδων:
155
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο