ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2738597 391 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σπύρου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπασταθόπουλος Ευστάθιος, Επίκουρος Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Περίληψη:
Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις της αναπηρίας δομούνται στη βάση διαφορετικών, κάθε φορά, θεωρητικών τοποθετήσεων. Η προσέγγιση που υιοθετείται από τις εκάστοτε πολιτικές, τοπικές και διεθνείς, καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Η ανάδυση του κοινωνικού μοντέλου μέσα από τις οργανώσεις των αναπήρων, αμφισβήτησε τις κυρίαρχες ατομοκεντρικές και ιατρικές εξηγήσεις και ανέδειξε την αναπηρία σε σημαντικό ζήτημα για την πολιτική.
Η παρούσα ποιοτική μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει τις απόψεις και τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναπηρία. Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε με τη χρήση της ημι-δομημένης συνέντευξης και συμμετείχαν σ’ αυτή έξι (6) εκπρόσωποι από έξι (6) πολιτικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε στην ανάλυση περιεχομένου.
Τα ερευνητικά ερωτήματα αφορούν στον τρόπο που νοηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα την αναπηρία, στις θέσεις τους αναφορικά με την αναπηρία και α) την εργασία, β) την εκπαίδευση, γ) την υγεία – πρόνοια, καθώς και, στις απόψεις τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα σήμερα και τις προοπτικές που δίνουν.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πλειονότητα των εκπροσώπων των κομμάτων νοηματοδότησε την αναπηρία κάνοντας χρήση ορολογίας από το ιατρικό μοντέλο. Επιπλέον, οι θέσεις των περισσότερων κομμάτων δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα νομοθεσίας. Οι κυρίαρχες κοινωνικές αντιλήψεις και η προσβασιμότητα είναι οι δυσκολίες που εντοπίζει η πλειονότητα των εκπροσώπων ενώ οι προτάσεις τους περιορίζονται στο πλαίσιο της κρίσης.
Λέξεις-κλειδιά:
αναπηρία, πολιτικά κόμματα, εργασία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, κοινωνική πολιτική, εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
122
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΣΠΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ - Μ.Δ.Ε. 2018.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.