Διαχείριση στερεών αποβλήτων στον Ελαιώνα. Θεσμικό πλαίσιο και δυνατότητες αναβάθμισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2738660 536 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χατζηγιαννάκης Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Κουφάκη, Δρ. Νομικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση στερεών αποβλήτων στον Ελαιώνα. Θεσμικό πλαίσιο και δυνατότητες αναβάθμισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση στερεών αποβλήτων στον Ελαιώνα. Θεσμικό πλαίσιο και δυνατότητες αναβάθμισης
Περίληψη:
«Αστικό κενό», «πίσω πόρτα» της Αθήνας, «πρωτοφανής περίπτωση χωρικής ασυνέχειας», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δώσει επιστήμονες και μελετητές στην περιοχή του Ελαιώνα. Κι όμως επί εκατοντάδες χρόνια ο «Ελαιών» δεν θύμιζε σε τίποτε το σήμερα, αποτελώντας ένα ανεπανάληπτο ανθρωπογενές τοπίο, εκατέρωθεν του Κηφισού ποταμού με περισσότερα από 117.000 ελαιόδενδρα.
Φέροντας πλέον έντονα τα σημάδια της βιομηχανοποίησης και αποβιομηχάνισης, μπλεγμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, αποτελεί ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό και χωροταξικό στοίχημα καίριας σημασίας για το λεκανοπέδιο, που έχει περισσότερους από 9.000 λόγους – όσοι και τα στρέμματά του – να τον δει να αναμορφώνεται ριζικά.
Προς το παρόν οι όποιες θεσμικές προσπάθειες έχουν μείνει σε επίπεδο προθέσεων, καθώς είναι σαφές ότι η αλλαγή των νόμων ή των χρήσεων γης από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελέσουν ικανή συνθήκη για αντιστροφή της κατάστασης παρακμής. Θα απαιτηθεί χρόνος, χρήμα, πείσμα και επιμονή για να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος.
Μέσα σε αυτό το δεδομένα δυσχερές περιβάλλον που επιτείνει η οικονομική κρίση, έρχεται η επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των πολιτικών και σχεδιασμών διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων της Αττικής που παραμένουν βαλτωμένες για δεκαετίες, τοποθετώντας την χώρα μας ουραγό στη διαχείριση των απορριμμάτων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Ήδη όλοι σχεδόν οι Δήμοι που έχουν εκτάσεις εντός των ορίων του, βλέπουν στις αποαστικοποιημένες εκτάσεις του Ελαιώνα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης υποδομών ήπιας διαχείρισης απορριμμάτων με τη δημιουργία Πράσινων Σημείων και Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης, ενώ με το νέο σχεδιασμό προβλέπεται ακόμη και η δυνατότητα κατασκευής κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων που θα εξυπηρετεί τον κεντρικό τομέα της Αθήνας (εκεί που πρότινος θα γινόταν Σταθμός Μεταφόρτωσης).
Αποτελούν οι υποδομές διαχείρισης αποβλήτων έναν ανασχετικό παράγοντα στην προοπτική αναμόρφωσης του χώρου ή μήπως συνιστούν επιβεβλημένη επιλογή, με βάση την αρχή της εγγύτητας;
Επιτρέπεται στον χώρο που προβλεπόταν να κατασκευαστεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων να φτιαχτεί κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας και πόσο συμβατή είναι με τις χρήσεις γης του Ελαιώνα;
Πως μπορεί να προχωρήσουν οι ήπιες μορφές και υποδομές ανακύκλωσης, ενώ δεν προβλέπονται από τις αναχρονιστικές χρήσεις γης;
Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις το παρόν πόνημα, συμβάλλοντας στον διαχρονικό επιστημονικό διάλογο για την αξιοποίησή της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Ελαιώνας, διαχείριση απορριμμάτων, χρήσεις γης, Σταθμός Μεταφόρτωσης, Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
83
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ptyxiaki_final.pdf
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.