Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2738738 569 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ - πρώην ΜΙΘΕ)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
ΚΑΡΔΑΡΑ ΕΛΕΝΗ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντώνιος Χατζημωϋσής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
Περίληψη:
Η παρακάτω πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την έννοια της αρετής στην Αριστοτελική φιλοσοφία. Αναλυτικότερα, θα παρουσιαστεί η έννοια της αρετής, όπως εξηγήθηκε από τον Αριστοτέλη, αλλά και πως την ερμήνευσε ο Πλάτωνας. Επιπλέον, θα αναλυθούν οι κλάδοι της αρετής, δηλαδή η ηθική και η διανοητική αρετή. Στην εργασία αυτή, θα συζητηθούν οι αντίθετες απόψεις του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα, όσον αφορά την ιδέα του αγαθού. Βέβαια, θα αναλυθεί και η ευτυχία ως ύψιστο αγαθό, εφόσον είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Επίσης, θα γίνει λόγος για την ανθρώπινη ψυχή, την τριμερή διαίρεση της ψυχής αρχικά από τον Πλάτωνα και έπειτα την διαίρεση του Αριστοτέλη, ο οποίος από τη μία πλευρά έλαβε υπ' όψιν του τα λεγόμενα του Πλάτωνα, αλλά από την άλλη έκανε κάποιες αλλαγές. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί η έννοια της ηθικής, η οποία αποτελεί αξιοσημείωτο μέρος της αρετής, εφόσον χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί τόσο κατανοητά στους ανθρώπους. Εν κατακλείδι, θα μελετηθούν οι έννοιες της δύναμης και της ενέργειας, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, εφόσον είναι εξίσου αξιόλογες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Φιλοσοφία, αρετή, Αριστοτέλης, κλάδοι της αρετής, Πλάτωνας, ιδέα του Αγαθού, τριμερή διαίρεση ανθρώπινης ψυχής, ηθική, δύναμη, ενέργεια.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
3
Αριθμός σελίδων:
37