Η Διδασκαλία του Πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2745755 572 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική στην Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοσμοπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Διδασκαλία του Πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Διδασκαλία του Πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στη διδασκαλία των Ρεαλιστικών Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα κατά τη διδασκαλία του πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού.
Το πρώτο μέρος της εργασίας αφορά τα Ρεαλιστικά Μαθηματικά. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της μαθηματικής εκπαίδευσης από τις αρχές του 1950 και έπειτα καταγράφεται η ιστορία της Ρεαλιστικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, αναλύεται η θεωρία της συγκεκριμένης διδακτικής πρότασης για τη διδασκαλία των Μαθηματικών, η οποία περιγράφεται με την βοήθεια τριών παραμέτρων: τη θεωρία των επιπέδων του Van Hiele, τη διδακτική φαινομενολογία του Freudenthal και την προοδευτική μαθηματικοποίηση. Επίσης, περιγράφεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού αλλά και των Νέων Τεχνολογιών στη Ρεαλιστική Μαθηματική Εκπαίδευση.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται κάποιες ενδεικτικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και αφορούν τη διδασκαλία και εκμάθηση των Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με τη χρήση του υπολογιστή.
Το τρίτο μέρος της εργασίας επικεντρώνεται στη διδασκαλία της πράξης του πολλαπλασιασμού. Αρχικά γίνεται αναφορά στο πώς διδάσκονταν οι αριθμητικές πράξεις στο παραδοσιακό μοντέλο διδασκαλίας, σύμφωνα με το οποίο οτιδήποτε μπορεί να προκύψει μέσα από ένα πεπερασμένο πλήθος αποδεικτικών κανόνων, αλλά και με βάση τις σύγχρονες διδακτικές θεωρίες που υποστηρίζουν ότι η καλλιέργεια μαθηματικής σκέψης και η ικανότητα εφαρμογής των μαθηματικών γνώσεων στα προβλήματα της καθημερινής ζωής είναι ο βασικός σκοπός της μαθηματικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, αναλύονται τα διαισθητικά μοντέλα των μαθητών για την επίλυση προβλημάτων πολλαπλασιασμού καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές όταν διδάσκονται τον πολλαπλασιασμό. Στη συνέχεια περιγράφεται το πώς διδάσκεται ο πολλαπλασιασμός στις έξι τάξεις του Δημοτικού, σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Μαθηματικών. Ειδικότερα αναλύεται η πρόταση του βιβλίου του δασκάλου για τη διδασκαλία του πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού. Στο τέλος της ενότητας παρουσιάζονται οι απαντήσεις που έδωσαν οχτώ εκπαιδευτικοί σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας και αφορά τη διδασκαλία του πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού.
Στο τέταρτο μέρος εξετάζεται η χρήση του εκπαιδευτικού λογισμικού στη διδασκαλία των Μαθηματικών. Αφού γίνει η καταγραφή των κατηγοριών εκπαιδευτικού λογισμικού που υπάρχουν παρουσιάζεται το διαδραστικό σύστημα εκπαιδευτικών / ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων jele. Στο τέλος παρουσιάζεται ένα σχέδιο για τη διδασκαλία του πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο μάθησης, με τη βοήθεια του υπολογιστή και συγκεκριμένα με το διαδικτυακό εκπαιδευτικό λογισμικό jele.
Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος εξετάζονται τα πλεονεκτήματα καθώς και τα τρωτά σημεία του προτεινόμενου σχεδίου διδασκαλίας ενώ γίνεται και μία αναφορά στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στη μαθησιακή διαδικασία και ειδικότερα στον τομέα των Μαθηματικών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Διδασκαλία Μαθηματικών, Μαθηματικά, Πολλαπλασιασμός, Προπαίδεια, Νέες Τεχνολογίες, ΤΠΕ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
146
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Η Διδασκαλία του Πολλαπλασιασμού στη Β’ Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.