Ο ρόλος του γαλακτικού οξέος στην σήψη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2750684 397 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αλιβάνογλου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρ. Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Γ. Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Γ. Τουλιά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτική, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος του γαλακτικού οξέος στην σήψη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος του γαλακτικού οξέος στην σήψη
Περίληψη:
Εισαγωγή
Το γαλακτικό οξύ, προϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης, παράγεται ταχύτατα όταν η μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις απαιτήσεις τους. Τα επίπεδα γαλακτικών στο αίμα, έχει αποδειχθεί ότι αντανακλούν επαρκώς την παρουσία και παραμονή ιστικής υποξίας στους σοβαρά πάσχοντες ασθενείς. Σε μερικά κλινικά σύνδρομα, όπως η σήψη, η ερμηνεία των αυξημένων επιπέδων γαλακτικού μπορεί να είναι δύσκολη. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μεγάλα ποσά γαλακτικών μπορεί να παραχθούν και να ελευθερωθούν κάτω από αερόβιες συνθήκες και ότι η παθογένεια της υπεργαλακταιμίας στις σηπτικές καταστάσεις είναι περίπλοκη. Σε ασθενείς με σοβαρή νόσο αυξημένα επίπεδα γαλακτικών και εμμονή της υπεργαλακταιμίας συνδυάζονται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα. Η ανάπτυξη ταχέων και αξιόπιστων αναλυτών επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς να μετρούν συχνά τα επίπεδα γαλακτικών στο αίμα. Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να οδηγούν σε σημαντικές διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις, είτε τα κλασσικά σημεία της καταπληξίας είναι παρόντα ή όχι.

Σκοπός
Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν η διερέυνηση του γαλακτικού οξέως ως προγνωστικού δείκτη στη σήψη.

Υλικό- μέθοδος
Πραγματοποιήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση σε διάφορες έρευνες που αφορούσαν το συγκεκριμένο θέμα. Τα κριτήρια ένταξης των άρθρων ήταν τα εξής: έπρεπε να είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, η γλώσσα των άρθρων να είναι είτε η ελληνική είτε η αγγλική, η χρονολογία συγγραφής τους να είναι από το 2010 μέχρι και το 2018, οι λέξεις κλειδιά τους να σχετίζονται με το θέμα της εργασίας και να είναι προοπτικές, μελέτες τύπου κοόρτης, αναδρομικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης περίπτωσης-ελέγχου (case-control).

Αποτελέσματα
Οι έρευνες τελικά που πληρούν τα κριτήρια είναι δώδεκα. Οι πέντε εκ των ερευνών είναι αναδρομικές μελέτες παρατήρησης, οι έξι είναι προοπτικές μελέτες κοορτής παρατήρησης και μία είναι μελέτη παρατήρησης περίπτωσης-ελέγχου (case-control). Η πρώτη έρευνα έδειξε ότι μικρότερα επίπεδα γαλακτικού συνδέονται με την επιβίωση μετά τις 30 ημέρες. Η δεύτερη έδειξε ότι η τιμή του γαλακτικού οξέως 6 ώρες μετά την έναρξη της οξυγονοθεραπείας ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας στην πρόβλεψη θνητότητας 28 ημερών, σε ασθενείς με σήψη ή σηπτικό σοκ. Στην τρίτη έρευνα αποδείχτηκε ότι χαμηλότερη κάθαρση γαλακτικού 24-48 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνητότητας σε 30 ημέρες. Η τέταρτη έρευνα έδειξε ότι το καλύτερο μέσο πρόβλεψης της θνητότητας στις 28 ημέρες ήταν η κάθαρση του γαλακτικού οξέως στην περίοδο Η0-Η24. Η πέμπτη έρευνα έδειξε πως η υψηλή συγκέντρωση του γαλακτικού οξέως συνδέεται άμεσα με την υψηλή θνησιμότητα στη ΜΕΘ ενώ η κάθαρση του γαλακτικού οξέως έχει περιορισμένη χρησιμότητα για την πρόβλεψη της επιβίωσης. Η έκτη έρευνα έδειξε οτι η κάθαρση του γαλακτικού οξέως μπορεί να προβλέψει την θνητότητα και την οργανική δυσλειτουργία στους σηπτικούς ασθενείς. Η έβδομη έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με χαμηλό Scvo2 και υψηλό γαλακτικό οξύ έχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας στις 28 ημέρες. Στην όγδοη έρευνα αποδείχτηκε ότι σοβαρή υπεργλακταμμία (> 10 mmol / L) σχετίζεται με εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα στη ΜΕΘ, ειδικά όταν δεν υπάρχει γαλακτική κάθαρση εντός 12 ωρών. Η έννατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα γαλακτικού οξέως μεγαλύτερα από 4mmol/L σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με σηπτικό σοκ. Στην δέκατη έρευνα αποδείχτηκε πως το πρώιμο υψηλό γαλακτικό οξύ σε ασθενείς με σηπτικό σοκ έχει κακή πρόγνωση και τα επίπεδα 24 ωρών γαλακτικού οξέος και κάθαρσης του γαλακτικού οξέος είναι δείκτες της εκτίμησης του κλινικού θεραπευτικού αποτελέσματος και της πρόγνωσης των ασθενών με σηπτικό σοκ. Η ενδέκατη έρευνα έδειξε ότι η κάθαρση γαλακτικού οξέος, αν και αργή, είναι ομοιόμορφη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους για την παρακολούθηση της ανάνηψης. Τέλος, η δωδέκατη έρευνα έδειξε πως σε νεογνά με σοκ, το επίπεδο της τιμής του γαλακτικού οξέως αυξάνεται καθώς αυξάνεται η σοβαρότητα της νόσου και σχετίζεται με την πρόγνωση, επομένως είναι ένας χρήσιμος παράγοντας πρόβλεψης της σοβαρότητας και της πρόγνωσης του νεογνικού σοκ.

Συμπεράσματα
Τα αυξημένα επίπεδα γαλακτικού οξέως ή η χαμηλή κάθαρση γαλακτικού τις πρώτες 24-48 ώρες σε ασθενείς με σήψη ή σηπτικό σοκ συνδέονται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα στις κλινικές και τις ΜΕΘ. Ίσως η μέτρηση του γαλακτικού οξέως είναι μία μη επεμβατική παράμετρος η οποία βοηθάει στην καθοδήγηση της θεραπείας της σήψης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γαλακτικό οξύ, Σοβαρή σήψη, Προγνωσική αξία, Θνησιμότητα)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Alivanoglou Anastasia-MASTER.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.