Πτώσεις και κατάγματα υπερηλίκων σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων , επιδημιολογική μελέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2750773 786 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-30
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βελάϊ Ντανιέλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Δ. Παπαγεωργίου , Επίκουρος Καθηγητής , Νοσηλευτική , ΤΕΙ Αθήνας
2. Αθ. Νέστωρ , Ομότιμη Καθηγήτρια , Νοσηλευτική , ΤΕΙ Αθήνας
3. Ε. Λουτράρη, Βιολόγος , Phd
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πτώσεις και κατάγματα υπερηλίκων σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων , επιδημιολογική μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πτώσεις και κατάγματα υπερηλίκων σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων , επιδημιολογική μελέτη
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Ο πληθυσμός της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως «γερασμένος», οπότε σημαντικό τμήμα του ανήκει στην τρίτη ηλικία. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν είναι ολοένα και περισσότεροι οι κίνδυνοι για πιθανή πτώση. Γι' αυτό η πρόληψη τους, αλλά και η αντιμετώπιση τους, είναι πολύ σημαντική.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η καταγραφή των περιστατικών πτώσεων υπερήλικων ατόμων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για μια επιδημιολογική μελέτη. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 144 άτομα που διέμεναν σε δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στο Μοσχάτο και στο Κουκάκι. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ειδική φόρμα καταγραφής. Για την επεξεργασία των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο Statistical Package for Social Sciences (SPSS) ver.22.
Αποτελέσματα: Από τους 144 συμμετέχοντες το 63,2% ήταν γυναίκες, το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν από 76 έως 80 ετών, ήταν εν χηρεία και είχε αποκτήσει τέκνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων ανέφερε πως η πτώση προκλήθηκε από διάφορους εξωγενείς παράγοντες ενώ οι υπόλοιποί ανέφεραν πως προκλήθηκε από ζάλη. Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών η πτώση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενώ οι περισσότεροι νοσηλεύτηκαν και ακολούθησαν κατ’οίκον παρακολούθηση. Ως προς το σημείο κατάγματος το 63,2% των ασθενών τραυματίστηκε στο ισχίο και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση. Το μέρος που προκλήθηκε η πτώση των ασθενών φάνηκε να συσχετίζεται με το αν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, και αν έλαβαν ιατρική παρακολούθηση. Τέλος, βρέθηκε πως το βάρος των ασθενών, το αν νοσηλεύτηκε ο ασθενής, η ιατρική παρακολούθηση που έλαβε, το επόμενο στάδιο μετά το κάταγμα και οι συνέπειες που είχε για αυτόν η πτώση σχετίζονται με το σημείο όπου προκλήθηκε το κάταγμα.
Συμπεράσματα: Η φυσική άσκηση και η πληροφόρηση των ηλικιωμένων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των στρατηγικών πρόληψης πτώσεων στην τρίτη ηλικία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πτώσεις ηλικιωμένων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κάταγμα ισχίου, Πρόγραμμα άθλησης για ηλικιωμένους.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
39

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.