Ορθοκολικός Καρκίνος και διατροφή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2750844 494 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Νεοπλασματική Νόσος στον Άνθρωπο: Σύγχρονη Κλινικοπαθολογοανατομική Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κουφού Ελπίδα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Χ.Λάζαρης , Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς , Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά , Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ορθοκολικός Καρκίνος και διατροφή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ορθοκολικός καρκίνος και διατροφή
Περίληψη:
Τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλά στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη, χαμηλότερα στη Νότια Ευρώπη και πολύ χαμηλότερα στην Ασία και την Αφρική. Πιστεύεται ευρέως ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα τα διαιτητικά πρότυπα, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σημαντικής διακύμανσης των ποσοστών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχουν προσθέσει ένα σημαντικό αριθμό αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την κατανόησή μας για τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν και τα δεδομένα δεν είναι απόλυτα συνεπή, έχουν προκύψει αρκετοί σημαντικοί παράγοντες κινδύνου. Η επιδημιολογική ένδειξη ότι η σωματική αδράνεια ή η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τις φυσιολογικές απαιτήσεις του οργανισμού αυξάνει τον κίνδυνο αυτής της κακοήθειας είναι αρκετά ισχυρή. Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά πλούσιες σε πρωτεΐνες πηγές, εκτός από το κόκκινο κρέας, πιθανώς δεν αυξάνουν τον κίνδυνο και μπορεί ακόμη και να μειώσουν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το διαιτητικό λίπος(βουτυρικό οξύ), τουλάχιστον που προέρχεται από άλλες πηγές εκτός από το κόκκινο κρέας, δεν φαίνεται να αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο, ίσα-ίσα αποτελεί προληπτικό μέτρο. Η υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και η αποφυγή εξαιρετικά εξευγενισμένων τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αν και τα υπεύθυνα συστατικά παραμένουν ασαφή. Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του απομακρυσμένου παχέος εντέρου, αν και τα στοιχεία δεν είναι απόλυτα συνεπή. Η επίδραση της αλκοόλης μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη όταν συνδυάζεται με δίαιτα χαμηλή σε μεθειονίνη και φολικό, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να είναι μέσω του ανταγωνισμού του μεταβολισμού της ομάδας μεθυλίου. Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των διαιτητικών παραγόντων, καθώς και τροποποιήσιμοι μη διαιτητικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα τσιγάρων, υποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έντερο,Καρκίνος ,Διατροφή ,Πρόληψη ,Μεσογειακή διατροφή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
330
Αριθμός σελίδων:
75
Elpida Koufou master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο