«Επίσχεση Εργασίας & Απεργία: Μέσα διεκδίκησης εργατικών αξιώσεων ή εργαλεία κατάχρησης;»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2750944 554 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργατικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-07
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φουνταλή Ουρανία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Επίσχεση Εργασίας & Απεργία: Μέσα διεκδίκησης εργατικών αξιώσεων ή εργαλεία κατάχρησης;»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Επίσχεση Εργασίας & Απεργία: Μέσα διεκδίκησης εργατικών αξιώσεων ή εργαλεία κατάχρησης;»
Περίληψη:
Mε την παρούσα εργασία θα επιχειρήσουμε να πραγματευτούμε τα ζητήματα που προκύπτουν από την ενάσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και, πιο συγκεκριμένα, θα αναπτύξουμε ό, τι αφορά την επίσχεση εργασίας και την απεργία. Αρχικά, αφού προβούμε στην εννοιολογική προσέγγιση των προαναφερόμενων εργασιακών δικαιωμάτων εν συνεχεία, θα προσπαθήσουμε μέσω της ανάλυσης περί της άσκησής τους αλλά και της μεταξύ τους συγκριτικής θεώρησης να διακριβώσουμε σε ποιες περιπτώσεις, υπό ποιες συνθήκες και περιστάσεις δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως «καταχρηστικά εργαλεία» στα χέρια των εργαζομένων έναντι της εργοδοτικής πλευράς.
Είναι πανθομολογούμενο πως στη σύγχρονη Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής ύφεσης τα εργασιακά δικαιώματα, περισσότερο από ποτέ, χρήζουν αυξημένης προστασίας, διότι πλήττονται καθημερινά. Ωστόσο, όπως κάθε ενασκούμενο δικαίωμα έτσι και τα ως άνω, δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα (πολλώ δε μάλλον καταχρηστικώς), πάντα, δε, στο πλαίσιο της συμβατικής σχέσης, της σύμβασης εργασίας, πρέπει να αντισταθμίζονται και να εξισορροπούνται με τα αντίστοιχα εργοδοτικά. Και αυτό γιατί τόσο η επιχειρηματική ελευθερία όσο και το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη δεν μπορούν να υπόκεινται σε υπέρμετρους περιορισμούς. Σημειωτέον δε, ότι και οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν δυσανάλογα – πολλές φορές – οικονομικά βάρη δεδομένου του όλως αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο έχουν βρεθεί (υπερφορολόγηση, αυξανόμενες εισφορές, ανταγωνισμός κλπ).
Στο ανωτέρω, λοιπόν, πλαίσιο θα παρουσιαστούν οι εκ του νόμου παρεχόμενες στους εργαζόμενους δυνατότητες δια της επίσχεσης εργασίας αλλά και της απεργίας, ενώ συγχρόνως θα φωτίσουμε και τις δυνατότητες που διαθέτει το αντίπαλο δέος, η εργοδοτική πλευρά. Παράλληλα, με παραδείγματα τόσο από τη θεωρία όσο και τη νομολογία θα προσπαθήσαμε να διακρίνουμε την λεπτή εκείνη εξισορροπητική γραμμή πάνω στην οποία τα αντιτιθέμενα εκατέρωθεν και συγκρουόμενα συμφέροντα πρέπει τελικά να ισορροπούν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εργατικό Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
επίσχεση, απεργία, εργοδότης, εργαζόμενοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
86
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΦΟΥΝΤΑΛΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο