Γενετικά και κλινικά χαρακτηριστικά σε ασθενείς με κερατόκωνο στον ελληνικό πληθυσμό

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2751035 393 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Χειρουργικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-07
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Κοκολάκης Νικόλαος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευαγγελία-Μαρία Μόσχου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δρούτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Λαδάς, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χρυσάνθη Κουτσανδρέα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μαρία Κυριακοπούλου-Λυμπέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κλειώ Χατζηστεφάνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετικά και κλινικά χαρακτηριστικά σε ασθενείς με κερατόκωνο στον ελληνικό πληθυσμό
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γενετικά και κλινικά χαρακτηριστικά σε ασθενείς με κερατόκωνο στον ελληνικό πληθυσμό
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ένας αριθμός μεταλλάξεων έχει αναφερθεί ότι σχετίζονται με τον κερατόκωνο, ωστόσο τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες είναι αμφιλεγόμενα. Με βάση τη βιβλιογραφία, δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τις συχνότητες των πολυμορφισμών σε περιπτώσεις κερατόκωνου στον ελληνικό πληθυσμό.
Σκοπός: Στην παρούσα μελέτη επιχειρήσαμε να εξετάσουμε την πιθανή εμπλοκή των πολυμορφισμών D326Y (στο γονίδιο COL4A3), M1327V και F1644F (στο γονίδιο COL4A4), D144E, H244R, R166W, G160D (στο γονίδιο VSX1) και του intronic 7-base deletion (c.169+50delTAAACAG, στο γονίδιο SOD1), στην ανάπτυξη κερατόκωνου σε δείγμα ατόμων ελληνικής εθνικότητας.
Υλικό και Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 45 ασθενείς με κερατόκωνο και 78 υγιή άτομα ως δείγμα ελέγχου. Η διάγνωση του κερατόκωνου βασίστηκε στην κλινική εξέταση και επιβεβαιώθηκε με τη βιντεοκερατογραφία. Το σκέλος της έρευνας που αφορά τα δύο πρώτα γονίδια (COL4A3 και COL4A4) περιλαμβάνει 45 κερατοκωνικούς ασθενείς. Τα άλλα δύο γονίδια (VSX1 και SOD1) μελετήθηκαν στους πρώτους 33 κατά σειρά προσέλευσης ασθενείς από το σύνολο των 45. Η ομάδα των 78 υγιών ατόμων υποβλήθηκε σε έλεγχο των μεταλλάξεων και στα τέσσερα γονίδια. To DNA απομoνώθηκε και ενισχύθηκε με PCR και ελέγχθηκε είτε μέσω άμεσου προσδιορισμού της νουκλεοτιδικής αλληλουχίας (“direct sequencing”), είτε μέσω της μεθόδου RFLP.
Αποτελέσματα: Στους πολυμορφισμούς των γονιδίων COL4A3 και COL4A4, η συχνότητα των γονοτύπων δε βρέθηκε να συνδέεται σημαντικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης κερατόκωνου. Παρόλα αυτά, οι γονότυποι M1327V AA και F1644F TT βρέθηκαν σε σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα στα υγιή άτομα. Όσον αφορά το γονίδιο VSX1, δεν παρατηρήθηκαν πολυμορφισμοί. Ως προς τον πολυμορφισμό intronic 7-base deletion του γονιδίου SOD1, οι ετεροζυγώτες φορείς παρουσιάζονται με σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα στις περιπτώσεις κερατόκωνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι μεταλλάξεις στα γονίδια COL4A3 και COL4A4 δε φαίνεται να εμπλέκονται στον κίνδυνο ανάπτυξης κερατόκωνου στον ελληνικό πληθυσμό. Παρόλα αυτά, οι γονότυποι M1327V AA και F1644F TT φαίνεται να έχουν έναν προστατευτικό ρόλο στην ανάπτυξη κερατόκωνου. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη συσχέτιση, που έχει έως τώρα αναφερθεί, μεταξύ του πολυμορφισμού στο γονίδιο VSX1 και της πάθησης. Τέλος, τα αποτελέσματά μας, υποδηλώνουν έναν πιθανό αιτιολογικό ρόλο του γονιδίου SOD1 στην παθογένεια του κερατόκωνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κερατόκωνος, Γονίδια, Γενετική, Πολυμορφισμοί, Γονοτύπηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
220
Αριθμός σελίδων:
75
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kokolakis Nikolaos Phd.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.