Συνδυαστική μελέτη των πολυμορφισμών στις θέσεις -29 και Ser680Asn του υποδοχέα της FSH σε γυναίκες IVF/ICSI και σε ομάδα ελέγχου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2751527 514 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-10
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πασχαλίδου Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λουτράδης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ντόμαλη Αικατερίνη, Επίκ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνδυαστική μελέτη των πολυμορφισμών στις θέσεις -29 και Ser680Asn του υποδοχέα της FSH σε γυναίκες IVF/ICSI και σε ομάδα ελέγχου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνδυαστική μελέτη των πολυμορφισμών στις θέσεις -29 και Ser680Asn του υποδοχέα της FSH σε γυναίκες IVF/ICSI και σε ομάδα ελέγχου
Περίληψη:
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός υπογόνιμων ζευγαριών, σε συνδυασμό με την έλλειψη διακριτών δεικτών και παραμέτρων που φαίνεται να καθορίζουν την επιτυχή έκβαση των πρωτοκόλλων υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, οδήγησαν το ερευνητικό ενδιαφέρον στην μελέτη γενετικών τόπων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα. Ένας από αυτούς είναι και το γονίδιο του υποδοχέα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSHR) που συμβάλει ενεργά στην ωοθυλακική ωρίμανση και στην παραγωγή των οιστρογόνων συμμετέχοντας ενεργά στην γυναικεία αλλά και αντρική γονιμότητα. Πληθώρα μελετών έχουν προσδιορίσει την σημαντικότητα κάποιων πολυμορφισμών στο γονίδιο του FSHR και έχουν συσχετίσει τους γονότυπους που προκύπτουν από αυτούς με φαινότυπους και χαρακτηριστικά που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υποβοηθούμενη γονιμοποίηση. Οι περισσότερες έχουν επικεντρωθεί στη διερεύνηση της επίδρασης του Ser680Asn πολυμορφισμού μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με τον πολυμορφισμό Thr307Ala με τον οποίο βρίσκεται σε ανισορροπία σύνδεσης, και μερικές εξ αυτών παρατήρησαν χαμηλή ευαισθησία στην FSH και υψηλότερο κίνδυνο υπέρ-απάντησης, ενώ άλλες αυξημένο αριθμό ώριμων ωοκυττάρων και υψηλότερα ποσοστά εμφύτευσης και εγκυμοσύνης. Από την άλλη πλευρά ο πολυμορφισμός στην θέσης -29 του υποκινητή του FSHR γονιδίου (A>G) είναι ένας λιγότερο μελετημένος πολυμορφισμός που φαίνεται να επηρεάζει τα εκφραζόμενα επίπεδα του FSHR, ενώ ένας περιορισμένος αριθμός μελετών έχει διερευνήσει το ρόλο του σε συνδυασμό με τους άλλους πολυμορφισμούς.
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναλύσει δύο διαφορετικούς γονιδιακούς πολυμορφισμούς, τον Ser680Asn πολυμορφισμό και αυτόν στη θέση -29 του υποκινητή, μεμονωμένα αλλά και σε συνδυασμό, σε πληθυσμό γυναικών στην Ελλάδα που ακολουθούν πρωτόκολλο υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην έκβαση της διέγερσης των ωοθηκών και στα ποσοστά των κυήσεων καθώς και η χρησιμότητα τους ως δείκτες υπογονιμότητας.
Η γονοτύπηση για τους δύο πολυμορφισμούς 141 γυναικών με φυσιολογική ωορρηξία που ακολουθούσαν πρόγραμμα IVF ή ICSI και 94 φυσιολογικών γυναικών που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες πραγματοποιήθηκε με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (Real Time PCR). Κάθε πολυμορφισμός εκτιμήθηκε ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό, σχετικά με την κατανομή των γονοτύπων στον πληθυσμό των υποβοηθούμενης γονιμοποίησης γυναικών και σχετικά με τα κλινικά (ηλικία, διάρκεια γονιμότητας, αριθμός δοκιμών), βιοχημικά (FSH, LH και ΑΜΗ) αλλά και άλλα χαρακτηριστικά που αφορούν την έκβαση της ωοθηκικής διέγερσης (οιστραδιόλη, ημέρες πρόκλησης, αριθμός και ποιότητα COC, ποσοστά γονιμότητα κα) καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούσαν τους λόγους της υπογονιμότητας, την ποιότητα του ενδομητρίου και την κύηση. Επίσης διερευνήθηκε η επίπτωση του γονότυπου στην πτωχή απάντηση των γυναικών.
Η μελέτη του κάθε πολυμορφισμού ξεχωριστά ανέδειξε μια συσχέτιση του SerSer γονοτύπου για τον πολυμορφισμό Ser680Asn με υψηλότερα επίπεδα LH όπως αυτά εκτιμήθηκαν την 3η ημέρα ωοθηκικής διέγερσης, και μικρότερο πάχος ενδομητρίου, ενώ ο συχνότερος γονότυπος SerAsn για τον πληθυσμό των γυναικών σε υποβοηθούμενη γονιμοποίηση συσχετιζόταν με ποιότητα ΙΙ ενδομητρίου. Από την άλλη πλευρά το αλληλόμορφο Α για τον πολυμορφισμό στη θέση -29 συσχετιζόταν με υψηλότερο αριθμό και καλύτερη ποιότητα συμπλέγματος ωαρίου και κοκκωδών κυττάρων (COC). Κατά τη συνδυαστική μελέτη των δύο πολυμορφισμών, δε φάνηκε να επικρατεί ή να μειονεκτεί κάποιος συνδυασμός. Ο γονότυπος AsnAsn/AA εμφάνιζε τα χαμηλότερα επίπεδα LH (2.62 ± 0.68 mIU/L), αλλά ανιχνεύεται σε πολύ μικρό ποσοστό γυναικών (1.4%).
Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει την κλινική αξία αποσαφήνισης πολλαπλών γενετικών τόπων που εμπλέκονται στην έκβαση της ελεγχόμενης διέγερσης των ωοθηκών σε μεγαλύτερους πληθυσμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες προηγούμενων μελετών στο να διαλευκάνουν το ρόλο του FSHR στις βιολογικές διεργασίες του αναπαραγωγικού συστήματος. Περαιτέρω μελέτες σε ένα συνδυασμό κατάλληλων πολυμορφισμών και γενετικών τόπων σε μεγάλο αριθμό γυναικών αλλά και αντρών θα οδηγήσει στον καλύτερο σχεδιασμό και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή ελεγχόμενης ωοθηκικής διέγερσης.
Λέξεις-κλειδιά:
Υποδοχέας FSHR, Γονίδιο FSHR, Πολυμορφισμός, IVF, ICSI, RT-PCR, Ser680Asn
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
79
PASCHALIDOU CHRYSOULA-MASTER.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο