Μελέτη της επίδρασης του υδροξειδίου ασβεστίου στην απόπτωση των επιθηλιακών κυττάρων ακρορριζικών κύστεων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2754165 572 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ενδοδοντία (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-05-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοντογιάννης Ταξιάρχης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Κερεζούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τόσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Πανόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του υδροξειδίου ασβεστίου στην απόπτωση των επιθηλιακών κυττάρων ακρορριζικών κύστεων
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επίδρασης του υδροξειδίου ασβεστίου στην απόπτωση των επιθηλιακών κυττάρων ακρορριζικών κύστεων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η απόπτωση είναι ένας, γενετικά καθορισμένος, προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος. Δυο βασικές οδοί απόπτωσης υπάρχουν. Ένας από αυτούς φαίνεται πως ρυθμίζεται από τα ιόντα ασβεστίου, και καταλήγει στην ενεργοποίηση της κασπάσης 9. Παρόλο που η απόπτωση όντως λαμβάνει χώρα στο επιθήλιο των ακρορριζικών κύστεων, και είναι δυνατό να υπάρχουν ιόντα ασβεστίου από εξωγενές υλικό που προωθήθηκε εντός της βλάβης, δεν έχει καταστεί δυνατό να συσχετιστεί η απόπτωση με κάποιο παράγοντα που εμπλέκεται στην κλινική πράξη.
Σκοπός: Να διερευνηθεί η επίδραση του υδροξειδίου ασβεστίου ως ενδορριζικό φάρμακο στην απόπτωση του επιθηλίου των ακρορριζικών κύστεων, μέσω της έκφρασης της κασπάσης 9.
Υλικά & μέθοδος: 42 ακρορριζικές κύστεις εγκιβωτισμένες σε παραφίνη συλλέχθηκαν αναδρομικά από το αρχείο του Εργαστηρίου Στοματολογίας. Πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το κλινικό ιστορικό κάθε ασθενή αφορούσε το φύλο, την ηλικία, το μέγεθος κάθε βλάβης (εκφραζόμενο ως μέγιστη διάμετρος) και το κατά πόσον είχε τοποθετηθεί υδροξείδιο ασβεστίου ως ενδορριζικό φάρμακο κατά τη συντηρητική ενδοδοντική θεραπεία. Όλα τα περιστατικά είχαν επανεξεταστεί σε διάστημα 6-12 μήνες μετά τη συντηρητική θεραπεία (ανεξάρτητα από το αν είχε τοποθετηθεί υδροξείδιο ασβεστίου ή όχι). Όλες οι ακρορριζεκτομές έλαβαν χώρα μετά το παραπάνω διάστημα. Τομές από όλες τις βλάβες χρώσθηκαν με την τεχνική von Kossa για τον εντοπισμό εναποθέσεων ασβεστίου. Οι βλάβες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: (a) βλάβες όπου έγινε ενδοδοντική θεραπεία σε 1 συνεδρία, και ιστολογικά δε βρέθηκαν εναποθέσεις ασβεστίου (n=14), (b) βλάβες όπου τοποθετήθηκε υδροξείδιο ασβεστίου μεταξύ των συνεδριών αλλά ιστολογικά δε βρέθηκαν εναποθέσεις ασβεστίου (n=12), και (c) βλάβες όπου τοποθετήθηκε υδροξείδιο ασβεστίου μεταξύ των συνεδριών και παρατηρήθηκαν ιστολογικά εναποθέσεις ασβεστίου, κάτι που πρακτικά σήμαινε έξοδο υδροξειδίου ασβεστίου εντός της βλάβης. Όλες οι βλάβες μελετήθηκαν στη συνέχεια για την ανοσοϊστοχημική έκφραση της κασπάσης 9 στο επιθήλιο. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση.
Αποτελέσματα: Η συχνότητα έκφρασης της κασπάσης 9 στις 3 ομάδες βλαβών παρατηρήθηκε στο 42,86%, 50% και 93,75% των βλαβών, αντίστοιχα. Στις δυο ομάδες που είχε τοποθετηθεί υδροξείδιο ασβεστίου κατά τη συντηρητική θεραπεία, η διαφορά στη θετικότητα της κασπάσης 9 στο επιθήλιο ήταν στατιστικά σημαντική (p=0,007<0,05). Σε κύστεις μεγαλύτερες από 10mm, η κασπάση 9 εκφραζόταν πιο συχνά από μικρότερες κύστεις (p=0,004<0,05), ανεξάρτητα αν είχε τοποθετηθεί υδροξείδιο ασβεστίου ή όχι.
Συμπέρασμα: Το υδροξείδιο ασβεστίου ενισχύει την έκφραση της κασπάσης 9 και κατ’ επέκταση την απόπτωση. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε έξοδο υδροξειδίου ασβεστίου εντός της κύστης καθώς και σε κύστεις μεγάλου μεγέθους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ακρορριζική κύστη, Επιθήλιο, Απόπτωση, Υδροξείδιο ασβεστίου, Κασπάσες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
300
Αριθμός σελίδων:
141
ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΞΕΙΔΙΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΚΡΟΡΡΙΖΙΚΩΝ ΚΥΣΤΕΩΝ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο