Ανάπτυξη μαθηματικής δημιουργικότητας διαμέσου προβλημάτων πολλαπλών λύσεων στη Γεωμετρία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2766591 479 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γρίδος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Γαγάτσης, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ζαχαριάδης Θεοδόσιος, Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, Ε.Κ.Π.Α
Πόταρη Δέσποινα, Καθηγήτρια, Τμήμα Μαθηματικών, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη μαθηματικής δημιουργικότητας διαμέσου προβλημάτων πολλαπλών λύσεων στη Γεωμετρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη μαθηματικής δημιουργικότητας διαμέσου προβλημάτων πολλαπλών λύσεων στη Γεωμετρία
Περίληψη:
Περισσότερο από άλλες περιοχές των μαθηματικών, η γεωμετρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακάλυψη και ανάπτυξη διαφόρων τρόπων σκέψης. Για τους λόγους αυτούς η μελέτη κατανόησης μάθησης και διδασκαλίας της γεωμετρίας δεν μπορεί παρά να είναι πολυδιάστατη. Η εργασία αυτή παρουσιάζει ακριβώς μια πολυδιάστατη μελέτη της κατανόησης της μάθησης της γεωμετρίας. Οι τέσσερις διαστάσεις που προτείνονται είναι: (α) η κατανόηση του γεωμετρικού σχήματος, (β) η χωρική ικανότητα, (γ) η μαθηματική δημιουργικότητα, και (δ) η ικανότητα παραγωγής πολλαπλών λύσεων στην γεωμετρία.
Διάφορες έρευνες έχουν δείξει τον σημαντικό ρόλο των έργων πολλαπλών λύσεων στην ανάπτυξη της γεωμετρικής σκέψης και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης. Η παρούσα έρευνα ασχολείται με την επίδοση μαθητών της Β΄ λυκείου σε έργα γεωμετρίας πολλαπλών λύσεων. Μελετούμε τις τρεις διαστάσεις της μαθηματικής δημιουργικότητας, δηλαδή ευχέρεια, ευελιξία και πρωτοτυπία. Για το σκοπό αυτό προτείνονται στους μαθητές για επίλυση 4 κλασσικά γεωμετρικά προβλήματα τα οποία δέχονται διάφορες λύσεις και στα δύο από τα οποία δίνεται το σχήμα, ενώ στα άλλα δύο δεν δίνεται, καθώς θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική όταν ζητείται να κατασκευαστεί το σχήμα. Επιπλέον, η έρευνα στοχεύει στην διερεύνηση της σχέσης κατανόησης του γεωμετρικού σχήματος με την παραγωγή πολλαπλών λύσεων σε ένα γεωμετρικό πρόβλημα. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 149 μαθητές Β΄ λυκείου από 5 σχολεία του νομού Αττικής, από τους οποίους 147 έλαβαν μέρος σε γραπτή δοκιμασία ενώ 2 σε προφορική συνέντευξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την υπόθεσή μας ότι η ευχέρεια και η ευελιξία των μαθητών στις λύσεις τους ενισχύεται όταν το σχήμα δίνεται στο πρόβλημα. Ακόμα, η έρευνα υποστηρίζει την άποψη ότι η καινοτομία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το αν δίνεται ή όχι το σχήμα, καθώς είναι πιο εγγενές χαρακτηριστικό και είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την δημιουργικότητα. Η ανάλυση ομοιότητας ως προς το πλήθος λύσεων των μαθητών έδωσε τρεις ομάδες: (α) ομάδα μηδενικής ευχέρειας, (β) ομάδα χαμηλής ευχέρειας και ευελιξίας, και (γ) ομάδα υψηλής ευχέρειας και ευελιξίας με τις δύο πρώτες ομάδες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο πλήθος μαθητών, κατάσταση η οποία από τα ποιοτικά δεδομένα φαίνεται ότι μπορεί να μεταβληθεί. Τέλος, φαίνεται ότι η σύνδεση των τεσσάρων ειδών κατανόησης γεωμετρικού σχήματος (αντιληπτική, ακολουθιακή, λεκτική, λειτουργική) είναι προαπαιτούμενο για υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας στη γεωμετρία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Μαθηματική δημιουργικότητα, προβλήματα πολλαπλών λύσεων στην γεωμετρία, κατανόηση γεωμετρικού σχήματος, χωρική ικανότητα.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
133
Διπλωματική Εργασία 1 - Γρίδος Παναγιώτης.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο