Εξελιγμένη μέθοδος διάγνωσης περιπροθετικών λοιμώξεων μετά απο κατεργασία με υπερήχους του αφαιρεθέντος εμφυτεύματος,προς απομόνωση και ταυτοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε αυτό.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2766630 322 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Κλινικοεργαστηριακός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σχινάς Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικόλαος Β. Σύψας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πνευματικός Σπυρίδων, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σοφία Χατζηϊωάννου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπαπαρασκευάς Ιωσήφ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σαμάρκος Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βλάμης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εξελιγμένη μέθοδος διάγνωσης περιπροθετικών λοιμώξεων μετά απο κατεργασία με υπερήχους του αφαιρεθέντος εμφυτεύματος,προς απομόνωση και ταυτοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε αυτό.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εξελιγμένη μέθοδος διάγνωσης περιπροθετικών λοιμώξεων μετά από κατεργασία με υπερήχους του αφαιρεθέντος εμφυτεύματος,προς απομόνωση και ταυτοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε αυτό.
Περίληψη:
Αντικείμενο μελέτης: Η καλλιέργεια του υγρού υπερήχησης από αφαιρεθέντα εμφυτεύματα βελτίωσε τη μικροβιολογική διάγνωση των περιπροθετικών φλεγμονών(ΠΦ).Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε την περαιτέρω διαγνωστική αξία του υγρού υπερήχησης , συνδυάζοντας τη μέθοδο της συμβατικής καλλιέργειας αυτού [ sonication fluid culture (SFC)] με τη περαιτέρω επεξεργασία του με μοριακές τεχνικές όπως η ευρέως φάσματος PCR (SFPCR) και τον άμεσο ενοφθαλμισμό του σε δοχεία καλλιέργειας αίματος [Vial culture (SFVC)].

Μέθοδος: Στη μελέτη μας εντάχθηκαν ασθενείς οι οποίοι υπεβλήθησαν σε αναθεώρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος είτε για λόγους άσηπτης χαλάρωσης,είτε για περιπροθετική φλεγμονή . Εστάλησαν σε όλους καλλιέργειες περιπροθετκού ιστού, έγινε κατεργασία του εμφυτεύματος με υπερήχους, καλλιέργεια του υγρού υπερήχησης, επεξεργασία αυτού με μοριακές τεχνικές και ενοφθαλμισμός αυτού σε δοχεία καλλιέργειας αίματος. Υπολογίσαμε την ευαισθησία, την ειδικότητα, τη θετική προγνωστική αξία και αρνητική προγνωστική αξία κάθε μεθόδου χωριστά καθώς και των συνδυασμό αυτών.

Αποτελέσματα: Μελετήσαμε 114 ασθενείς (μέση ηλικία 72,5 έτη, 28.07% άρρενες). Με τα διεθνή μη μικροβιολογικά κριτήρια 87 ασθενείς είχαν άσηπτη χαλάρωση και 27 περιπροθετική φλεγμονή. Συγκριτικά με τη συμβατική καλλιέργεια του περιπροθετικού ιστού κάθε μέθοδος ήταν σημαντικά πιο ευαίσθητη και λιγότερο ειδική από την καλλιέργεια του περιπροθετικού ιστού. Όταν μία μέθοδος ήταν θετική η ευαισθησία έφτασε στο 88.46% και η ειδικότητα στο 64.29%. Όταν και οι τρείς μέθοδοι ήταν θετικές η αρνητική προγνωστική αξία ελαττωνόταν σε 34,6% και 80,23% αντίστοιχα, αλλά η ειδικότητα και η θετική προγνωστική αξία αυξάνονταν σε 98.57% και 90.9%, αντίστοιχα υποσκελίζοντας την περιπροθετική καλλιέργεια ιστού. Τριπλό αρνητικό αποτέλεσμα ουσιαστικά απέκλειε την περιπροθετική φλεγμονή.

Συμπεράσματα: Η περαιτέρω ανάλυση του υγρού υπερήχησης με μοριακές τεχνικές και καλλιέργεια vial αυξάνει τη διαγνωστική του αξία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Yγρό υπερήχησης, Περιπροθετική φλεγμονή, Χρήση μοριακών τεχνικών, Διάγνωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
113
Αριθμός σελίδων:
159
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Schinas Georgios Phd.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.