Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών ως προϋπόθεση διορισμού στη Μέση Εκπαίδευση σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2767269 378 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-04
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χατζόγλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Φασούλης, Ομότιμος Καθηγητής,ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Θωμάς Μπαμπάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής ,ΠΤΔΕ ,ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βρεττός, Καθηγητής ,ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών ως προϋπόθεση διορισμού στη Μέση Εκπαίδευση σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών ως προϋπόθεση διορισμού στη Μέση Εκπαίδευση σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εποτελεί μία περιδιάβαση στα εκπαιδευτικά συστήματα οκτώ ευρωπαϊκών κρατών, με σκοπό να διερευνηθεί ο τρόπος σχεδιασμού, η βαρύτητα και το περιεχόμενο της παιδαγωγικής κατάρτισης ως μέρους της προετοιμασίας για την ένταξη των εκπαιδευτικών στο επάγγελμα. Αφορά τους εκπαιδευτικούς της λεγόμενης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτής δηλαδή που απευθύνεται στους εφήβους μαθητές, ηλικίας, κατά προσέγγιση, 12-18 ετών. Η εκπαίδευση στη βαθμίδα αυτή μπορεί να είναι υποχρεωτική, κυρίως ή εν μέρει, πάντως σε όλες τις περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίος ο ρόλος της παιδαγωγικής επιστήμης κατά τον σχεδιασμό της, σε σχέση με τη διαχείριση της τάξης, την προσέγγιση του μαθητή, τη διδακτική διάσταση των γνωστικών αντικειμένων, το παιδαγωγικό κλίμα κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας κ.ά.
Η μελέτη αυτή εκ των πραγμάτων διαθέτει έναν συγκριτολογικό χαρακτήρα όσο και αν δεν είναι η αξιολογική σύγκριση πρωταρχικό κριτήριο στη στοχοθεσία της. Ειδικότερα, η σύγκριση μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να ληφθούν χρήσιμα συμπεράσματα που θα αφορούν τη βελτίωση κυρίως της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Έτσι, εκτός από τη σχέση της με τη «Συγκριτική Παιδαγωγική» η εργασία σχετίζεται άμεσα και με τους επιστημονικούς κλάδους της «Εκπαιδευτικής Πολιτικής», καθώς και της «Διοίκησης της Εκπαίδευσης». Στην επισκόπηση που ακολουθεί καταγράφεται ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών τους, προκειμένου να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους και με απώτερο στόχο την επίτευξη των εθνικών και κοινωνικών τους προτεραιοτήτων.
Όπως θα φανεί κατά την πραγμάτευση του θέματος, η παιδαγωγική κατάρτιση είναι αναγκαία συνθήκη για την ευόδωση του εκπαιδευτικού έργου. Αφορά συνολικά την εκπαιδευτική πραγματικότητα, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, και συνιστά ένα κρίσιμο πεδίο προκειμένου να ευδοκιμήσει η επιστημονική κατάρτιση, η εξειδίκευση, η παραγωγή τέχνης, επιστήμης και γενικότερης κουλτούρας μέσα στον χώρο της εκπαίδευσης. Διότι ειδικά στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες με τα πολυδιάστατα προβλήματα και τους ετερόκλητους προσανατολισμούς, η παιδαγωγική πλευρά του εκπαιδευτικού έργου είναι το γόνιμο έδαφος στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν οι επί μέρους εκπαιδευτικές δράσεις και τελικά να επιτευχθεί η ανάπτυξη του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
παιδαγωγική επάρκεια, παιδαγωγική κατάρτιση, είσοδος / ένταξη εκπαιδευτικών στο επάγγελμα, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αρχική εκπαίδευση εκπαιδευτικών, εκπαιδευτική προετοιμασία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία Χατζόγλου.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.