Η συμβολή της συνεργασίας των εκπαιδευτικών εντός σχολικής κοινότητας στην απόδοση των μαθητών στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2767333 293 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-05
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μάρκου Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λεωνίδας Κυριακίδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επιστημών της Αγωγή
Θ. Ζαχαριάδη Καθηγητή
Δ. Πόταρη Καθηγήτρια
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή της συνεργασίας των εκπαιδευτικών εντός σχολικής κοινότητας στην απόδοση των μαθητών στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμβολή της συνεργασίας των εκπαιδευτικών εντός σχολικής κοινότητας στην απόδοση των μαθητών στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες
Περίληψη:
Στα σύγχρονα ερευνητικά ερωτήματα που έχουν απασχολήσει τον τομέα της Διδακτικής των Μαθηματικών αναδεικνύεται το θέμα της συνεργασία των εκπαιδευτικών εντός σχολικού περιβάλλοντος και πώς επηρεάζει η συνεργασία αυτή τη διδασκαλία. Ενδεικτικά παρατίθεται η άποψη των Dunn και Shriner (1999) και Kwakman (1999), οι οποίοι αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων εκπαιδευτικών είναι πολύτιμες για τη βελτίωση των διδακτικών τους ικανοτήτων. Σε συνεργατικές ομάδες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες ή εμπειρίες, να αναπτύξουν και να συζητήσουν νέο υλικό και να λάβουν ανατροφοδότηση από τους συναδέλφους τους, όπως αναφέρουν οι Putnam και Borko (2000) και ο Butler με τους συναδέλφους του (2004).
Εκτός όμως από τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνεργασίας των εκπαιδευτικών, η παραπάνω έρευνα εξετάζει επίσης τα αρνητικά αποτελέσματα και τις επιφυλακτικές απόψεις των εκπαιδευτικών, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν πως ζητώντας ή αποδεχόμενοι βοήθεια στιγματίζονται ως αποτυχημένοι, κατώτεροι ή εξαρτώμενοι (Fisher et al., 1981, Gross και McMullen, 1982, Shapiro, 1984; Rosenholtz, 1985, 1989; Friend και Bauwens, 1988). Επιπλέον, ο Fisher και οι συνάδελφοί του (1981) και ο Eisenhart με τους συναδέλφους του (1988) αναφέρουν ότι οι επιτυχίες των εκπαιδευτικών θα δεχτούν σκληρή κριτική από τους συναδέλφους τους και πιστεύουν ότι θα χαθεί ο έλεγχος των τάξεων τους, αλλά και η προσωπική τους ελευθερία (Friend & Bauwens, 1988, Smylie, 1992; Huberman, 1993).
Οι παραπάνω έρευνες επικεντρώνονται στη συνεργασία των εκπαιδευτικών και τους τρόπους που αυτή τους επηρεάζει στο επάγγελμα τους.
Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με το θέμα της συνεργασίας των εκπαιδευτικών, εντός σχολικού περιβάλλοντος, με ποιους τρόπους η συνεργασία αυτή επηρεάζει κυρίως την επίδοση στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, αλλά και η επιρροή της διοικητικής στελέχωσης των σχολείων στην επίδοση αυτή.
Ο Goddard και οι συνάδελφοί του (2007) υποστηρίζουν ότι η σχέση μεταξύ της επιτυχίας των μαθητών και της συνεργασία των εκπαιδευτικών είναι πιθανά έμμεση, γεγονός που φέρνει αντίθετους τον Louis με τους συναδέλφους του (2009), οι οποίοι υποστήριξαν ότι η συνεργασία των εκπαιδευτικών σχετίζεται άμεσα με υψηλότερα επίπεδα ακαδημαϊκών επιδόσεων για τους μαθητές από ότι θα είχαν απουσία αυτής. Επιπλέον, οι έρευνες εξετάζουν τον ρόλο της σχολικής πολιτικής σε σχέση με την ανάπτυξη των συνεργατικών ομάδων. Η έρευνα σχετικά με την σχολική ηγεσία δείχνει ότι οι διευθυντές είναι πιο αποτελεσματικοί όταν εστιάζουν στην εκπαιδευτική βελτίωση, μοιράζονται τη διαδικασία λήψης αποφάσεων με τους εκπαιδευτικούς και ενθαρρύνουν τους εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν ενεργά για εκπαιδευτική βελτίωση (Marks και Printy, 2003, Supovitz, Sirinides, και May 2010).
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε γενικό πλαίσιο, είναι μια δευτερογενής ανάλυση αποτελεσμάτων του διεθνούς οργανισμού TIMSS με δεδομένα από τις χρονιές 2007 και 2011 σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές χώρες. Από τα δεδομένα αυτά έγινε επιλογή συγκεκριμένων ερωτήσεων που αφορούν τη συνεργασία των καθηγητών. Η εργασία αυτή είναι έρευνα επισκόπησης και όχι πειραματική. Ο περιορισμένος χρόνος εκπόνησης μίας διπλωματικής εργασίας στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, η έλλειψη πρόσβασης σε σχολεία καθώς και τα λίγα ερευνητικά ερωτήματα ήταν λόγοι να πραγματοποιηθεί δευτερογενής ανάλυση και όχι πειραματική έρευνα. Οι ερωτήσεις που επιλέχτηκαν από τα ερωτηματολόγια του οργανισμού της TIMSS αφορούν τρόπους με τους οποίους εργάζονται μεταξύ τους οι εκπαιδευτικοί, όπως οι συζητήσεις που πραγματοποιούν για να δώσουν τις παρατηρήσεις/σημειώσεις τους από τις παρακολουθήσεις των συναδέλφων τους. Επιπλέον, αφορούν τη συνεργασία τους με σκοπό τη δημιουργία διδακτικών πλάνων και την ανταλλαγή εμπειριών, καθώς τη συνεργασία με στόχο να δοκιμάσουν νέες ιδέες και δραστηριότητες. Με βάση τις ερωτήσεις αυτές, πραγματοποιήθηκε ο στατιστικός έλεγχος, μέσω λογισμικού προγράμματος (SPSS) ώστε να εξεταστεί ποιοι από τους παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο την επίδοση των μαθητών στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες. Ο στατιστικός έλεγχος αποτελείται από τρία στάδια. Αρχικά, έχουμε περιγραφική στατιστική ανάλυση, στη συνέχεια παραγοντική και τέλος γραμμική παλινδρόμηση κατά ερώτηση και κατά παράγοντες.
Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας για τα δύο έτη έδειξαν ότι επισκέψεις των εκπαιδευτικών σε τάξεις συναδέλφων τους επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των μαθητών τους στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, καθώς επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι συζητήσεις, η ανταλλαγή εμπειριών, ο προγραμματισμός των επομένων μαθημάτων και η ομαδική συνεργασία. Επιπλέον, παρατηρήθηκε το γεγονός, ότι η συνεργασία των καθηγητών πραγματοποιείται με ελάχιστη (2 με 3 φόρες το μήνα) έως μηδενική συχνότητα. Τα αποτελέσματα αναφέρονται σε εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες για τα έτη 2007 και 2011 ξεχωριστά, χωρίς να γίνει όμως η απαραίτητη συσχέτιση με σκοπό να δούμε τις αλλαγές μεταξύ των δύο ετών.
Μια βασική πρόταση για μελλοντική έρευνα είναι να εξεταστεί το κενό στη γνώση της έρευνας, εξετάζοντας το σύνδεσμο μεταξύ της δομής του κοινωνικού δικτύου των σχολείων και των επιτευγμάτων των μαθητών. Η πρόταση αυτή γίνεται ακόμα πιο σημαντική καθώς συμφωνεί με τη μελέτη των Coburn και Russell (2008) και του Penuel και των συναδέλφων του (2010), οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να εξεταστεί η σχέση μεταξύ των δεσμών των εκπαιδευτικών και του μαθητή ως αλληλοεξαρτώμενα μέλη της σχολικής κοινότητας, σε συνδυασμό με τη διοικητική υποστήριξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Μαθηματικά
Λέξεις-κλειδιά:
Συνεργασία εκπαιδευτικών, επίδραση στα επιτεύγματα των μαθητών, διοικητική πολιτική των σχολείων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
237
Αριθμός σελίδων:
121