Επίπτωση και ενδαγγειακή αντιμετώπιση της μη ενδοκράνιας σοβαρής αυτόματης αρτηριακής αιμορραγίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2767970 379 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Επεμβατική Ακτινολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-06
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Φέστας Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταύρος Σπηλιόπουλος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρικη, ΕΚΠΑ
Ευθυμία Αλεξοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρικη, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κελέκης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίπτωση και ενδαγγειακή αντιμετώπιση της μη ενδοκράνιας σοβαρής αυτόματης αρτηριακής αιμορραγίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίπτωση και ενδαγγειακή αντιμετώπιση της μη ενδοκράνιας σοβαρής αυτόματης αρτηριακής αιμορραγίας
Περίληψη:
Σκοπός
Η μελέτη της επίπτωσης και του αλγορίθμου ενδαγγειακής αντιμετώπισης της μη ενδοκράνιας σοβαρής αυτόματης αρτηριακής αιμορραγίας σε ενα τεταρτοβάθμιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Υλικά και Μέθοδος
Ολοι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με μη ενδοκράνιας σοβαρής αυτόματης αρτηριακής αιμορραγίας (ΜΕΣΑΑΑ) στο χρονικό διάστημα απο 01.01.2016 έως και 30.06.2017 καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν αναδρομικά. Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση εκτελέστηκε μόνον σε ασθενείς οι οποίοι είχαν ενεργό εξαγγείωση στην αξονική αγγειογραφία και εξατομικεύτηκε με βάση απεικονιστηκά, κλινικά, εργαστηριακά κριτήρια.
Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν την συχνότητα εμφάνισης της (ΜΕΣΑΑΑ), την επίπτωση και την πρωταρχική κλινική επιτυχία της EVT (επιτυχής αιμόσταση χωρίς επανεμφάνιση σε παρακολούθηση ενός μηνός), επίσης, καταγράφηκε η 6 μηνη επιβίωση ασθενών που αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά (ομάδα Α) καθώς και όσων αντιμετωπίστηκαν ενδαγγειακά (Ομάδα Β) καθώς και τα ποσοστά επιπλοκών που σχετίζονται με την EVT.
Αποτελέσματα
Μέσα στην 18μηνη περίοδο μελέτης εντοπίστηκαν 44 περιπτώσεις ΜΕΑΑΑ, με μέση ετήσια επίπτωση 29,3 περιπτώσεων. Σε 40/44 περιπτώσεις (90,9%) η αιμορραγία αποδόθηκε στην λήψη αντιπηκτικής ή/και αντιθρομβωτικής θεραπείας. Συνολικά, 18/44 ασθενείς υποβλήθηκαν σε διακαθετηριακό αρτηριακό εμβολισμό (Ομάδα Α: 40,9%) και 26/44 ασθενείς είχαν συντηρητική αντιμετώπιση (Ομάδα Β: 59,1%). Η πρωταρχική κλινική επιτυχία της EVT ήταν 94,5%. Επανεμφάνιση αιμορραγίας παρατηρήθηκε σε μόνον μια περίπτωση 1/18 (5,5%) μετά από εμβολιασμό της οσφυϊκής αρτηρίας. Σύμφωνα με τον Kaplan-Meier, τα ποσοστά επιβίωσης 1, 3 και 6 μηνών ήταν 66,6%, 44,4% και 38,9% στην ομάδα Α και 88,0%, 72,0% και 59,5% στην ομάδα Β αντίστοιχα (p = 0,12). Δεν παρατηρήθηκε επιπλοκή σχετική με την EVT.
Συμπεράσματα
Η ετήσια επίπτωση της ΜΕΑΑΑ είναι σημαντική. Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση οδήγησε σε ασφαλή και χωρίς επιπλοκές έλεγχο της αιμορραγίας. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας θεωρήθηκε επιτυχές καθώς η θνητότητα ήταν συγκρίσιμη μετά από διακαθετηριακό αρτηριακό εμβολισμό ή συντηρητική θεραπεία και αποδόθηκε κυρίως σε σοβαρές συννοσηρότητες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτόματη, Αρτηριακή αιμορραγία, Αντιπηκτικά, Διακαθετηριακός αρτηριακός εμβολισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
39
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Festas Georgios Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.