«Πολιτικές μετάβασης για τους αποφοίτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγορά Εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 10 χρόνια.»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2767998 461 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-07
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μελετιάδη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φασούλης Κωνσταντίνος, Ομότιμος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μπαμπάλης Θωμάς,Αναπλ. Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Πολιτικές μετάβασης για τους αποφοίτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγορά Εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 10 χρόνια.»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Πολιτικές μετάβασης για τους αποφοίτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγορά Εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 10 χρόνια.»
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης», του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Πολιτικές μετάβασης από την Εκπαίδευση στην Αγορά Εργασίας για τους αποφοίτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 10 χρόνια». Αποτελεί μια βιβλιογραφική ερευνητική μελέτη, στην οποία, πέραν των αναφορών σε ξένους και Έλληνες συγγραφείς έχουν χρησιμοποιηθεί έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το CEDEFOP αλλά και τα επίσημα αρχεία που σχετίζονται με τις Συνθήκες της Κοινότητες. Επιπροσθέτως, μελέτες του ΟΟΣΑ, της EUROSTAT, εταιρειών όπως είναι η Mckinsey&co αλλά και ελληνικών οργανισμών που αφορούν την αγορά εργασίας, όπως ο ΣΕΒ και ο ΙΟΒΕ, διατρέχουν την εν λόγω διπλωματική εργασία. Πολύ σημαντικές πηγές πληροφοριών, επίσης, αποτέλεσαν οι ηλεκτρονικές σελίδες των Υπουργείων Παιδείας των κρατών μελών αλλά και της Ελλάδας, όπως επίσης και της Ευρυδίκης.
Δομικά, αυτή η μελέτη χωρίζεται σε δύο μέρη, όπου το πρώτο μέρος αναφέρεται στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η Κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την επικρατούσα κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την σχέση της πλευράς της προσφοράς και εκείνης της ζήτησης, την εκπαιδευτική πολιτική που ακολουθεί η Κοινότητα και πως αυτή συνδέεται με το σύστημα της αγοράς εργασίας, ενώ τέλος, καταγράφεται το επίπεδο των δεξιοτήτων των Ευρωπαίων νέων μέσα από την έρευνα PIAAC.
Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η μετάβαση από την φοίτηση στην απασχόληση, όπου παρατίθενται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2020», όπως επίσης και παραδείγματα καλών πρακτικών από τα κράτη-μέλη αλλά και από την διεθνή κοινότητα, ενώ γίνεται λόγος στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου αναφερόμαστε στην σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και το πως αυτή επιτυγχάνεται ή όχι.
Εν κατακλείδι, η έρευνα οδήγησε στην σκιαγράφηση της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και στην διεξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να φέρουμε σε επαφή αυτά τα δύο συστήματα, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις-κλειδιά: αγορά εργασίας, εκπαιδευτική πολιτική, Ευρωπαϊκή Ένωση, δεξιότητες, καλές πρακτικές, Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
107
Αριθμός σελίδων:
98
Διπλωματική τελικό - Copy.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο