Εφαρμογή Απεικόνισης Κίνησης σε Πραγματικό Χρόνο ως Κοινωνικό Δίκτυο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2768154 262 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση / ειδίκευση Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-11
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Νάσης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αφροδίτη Τσαλγατιδου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογή Απεικόνισης Κίνησης σε Πραγματικό Χρόνο ως Κοινωνικό Δίκτυο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογή Απεικόνισης Κίνησης σε Πραγματικό Χρόνο ως Κοινωνικό Δίκτυο
Περίληψη:
Η ανάγκη της επικοινωνίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη των ανθρώπων στις οργανωμένες κοινωνίες. Η αλματώδης άνθηση των τηλεπικοινωνιών τις τελευταίες δεκαετίες και η συνακόλουθη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, που στοχεύουν στην κάλυψη του πλήθους των επικοινωνιακών αναγκών είναι εντυπωσιακή. Εντούτοις, το εύρος των δυνατοτήτων που παρέχει η τεχνολογία μέσω των παραδοσιακών δικτύων (τηλέφωνο, sms, κ.α.) αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (chatting μέσω Facebook, κ.α.) αδυνατούν να εξαλείψουν τους συχνούς επικοινωνιακούς «θορύβους». Η έλλειψη συνεπούς, έγκαιρης και αποτελεσματικής συνεννόησης για το ακριβές σημείο συνάντησης και τον ακριβή χρόνο, καθυστερήσεις και παραλείψεις, όταν το ζητούμενο είναι η φυσική επαφή, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.
Η αναποτελεσματικότητα της επικοινωνίας δύναται να περιοριστεί δραστικά από μία δικτυακή εφαρμογή, η οποία θα απεικονίζει σε πραγματικό χρόνο, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, την ακριβή κίνηση των αλληλοεπιδρώντων και θα παρέχει δυναμικές πληροφορίες υπολειπόμενου χρόνου και απόστασης σε σχέση με το σημείο συνάντησης που έχει οριστεί. Ουσιαστικά, μια τέτοια εφαρμογή θα αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο με ολοκληρωμένες δυνατότητες αλληλεπίδρασης των χρηστών του. Τέλος, πέραν της αποτελεσματικής συνάντησης των χρηστών, η εφαρμογή θα πρέπει να συλλέγει τα δεδομένα κίνησης του κάθε χρήστη με σκοπό τη διατήρηση ιστορικότητας, την ανάλυση και τη βελτιστοποίηση των προτιμήσεών του.
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την ανάπτυξη μιας καινοτόμας εφαρμογής για την εξυπηρέτηση μιας ανθρώπινης ανάγκης. Στο πλαίσιο της εργασίας αναλύεται πως διαπιστώθηκε αυτή η ανάγκη και πως δύναται να καλυφθεί με την εν λόγω εφαρμογή. Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το τρέχον φάσμα τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει τις παρεχόμενες λειτουργίες της εφαρμογής. Παράλληλα, εξετάστηκαν και αναλύθηκαν οι εκάστοτε προσφερόμενες τεχνολογίες και περιβάλλοντα προϋπαρχόντων συναφών υπηρεσιών, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της εφαρμογής με τελικό στόχο την πλήρη εκμετάλλευση της από το χρήστη, καθιστώντας την απλή και φιλική. Μέσα από την παρουσίαση της εφαρμογής επεξηγούνται τα πλήρη οφέλη της καθώς αναλύεται εκτενώς ολόκληρος ο σχεδιασμός της εφαρμογής και ο επιθυμητός και τελικός στόχος λειτουργίας της. Πάνω σε αυτήν την ανάλυση βασίζεται ο καθορισμός των απαιτήσεων και η χρήση κατάλληλης τεχνολογικής υποδομής τελευταίας γενιάς για την ολοκληρωτική υποστήριξη και ορθή λειτουργία της. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται διεξοδικά ο τρόπος λειτουργίας των κύριων δυνατοτήτων της εφαρμογής καθώς και των επιμέρους λειτουργιών της. Επίσης, παρατίθενται εικόνες χρήσης της εφαρμογής για την πλήρη κατανόηση του φάσματος των δυνατοτήτων της. Τέλος, αξιολογείται η αποδοτικότητα της εφαρμογής, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, εξετάζονται πιθανές βελτιώσεις και γίνεται αναφορά σε μελλοντικές προσθήκες για την αναβάθμιση της εφαρμογής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
συνάντηση, υπολογισμός απόστασης, υπολογισμός χρόνου, κοινωνικό δίκτυο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
59
Διπλωματική-Νάσης-Γεώργιος.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Διπλωματική-Νάσης-Γεώργιος.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.