Υβριδικές ενώσεις 4-θειατοκοφερόλης/υδρόξυτυροσόλης ενεργοποιητές του πρωτεασώματος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2768764 461 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Ανάπτυξη νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων - Φαρμακευτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-12
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Χαζάπη Ευανθία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλογεροπούλου Θεοδώρα, Διευθύντρια ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Ανδρέας Τσοτίνης, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υβριδικές ενώσεις 4-θειατοκοφερόλης/υδρόξυτυροσόλης ενεργοποιητές του πρωτεασώματος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υβριδικές ενώσεις 4-θειατοκοφερόλης/υδρόξυτυροσόλης ενεργοποιητές του πρωτεασώματος
Περίληψη:
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας σχεδιάστηκαν και συντέθηκαν νέες βιοεμπνευσμένες υβριδικές ενώσεις της υδροξυτυροσόλης και της 4-θειατοκοφερόλης.
Στόχος της εργασίας είναι η ενεργοποίηση του 20S πρωτεασώματος με πιθανή εφαρμογή στη θεραπεία και στην πρόληψη των ηλικιο-εξαρτώμενων ασθενειών, και στη γήρανση. Ο σχεδιασμός των νέων αναλόγων βασίστηκε σε αποτελέσματα προηγούμενων μελετών (μη δημοσιευμένα αποτελέσματα στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου έργου «ΣΘΕΝΟΣ») της Ομάδας Φαρμακευτικής Χημείας του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Συντέθηκαν 5 νέες ενώσεις συνδυάζοντας σε ένα μόριο την υδροξυτυροσόλη που είναι δομικό συστατικό της ελευρωπαΐνης και την 4-θειατοκοφερόλη, που είναι (βιο)ισοστερές του χρωμανικού δακτυλίου της τοκοφερόλης. Οι δύο αυτές δομικές μονάδες συνδέονται μέσω πενταμελών ετεροκυκλικών δακτυλίων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ως (βιο)ισοστερή αμιδίου ή εστέρα, και ως φαρμακοφόρες ομάδες.
Η βιολογική αποτίμηση πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα της Δρ Νίκης Χονδρογιάννη από την υποψήφια Διδάκτορα Νικόλ Παπαευγενίου στο Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Εξετάστηκε η επίδραση των νέων ενώσεων στην πρωτεασωμική ενεργότητα χυμοθρυψίνης σε νεαρούς HFL-1 πρωτογενείς ινοβλάστες. Τα πειράματα έδειξαν ενεργοποίηση του πρωτεασώματος σε παρόμοιο ποσοστό, από τις ενώσεις που φέρουν ως υποκαταστάτη τον 1,2,3-τριαζολικό δακτύλιο, τον 1,2,4-οξαδιαζολικό δακτύλιο και τον 1,3,4-οξαδιαζολικό δακτύλιο, σε συγκέντρωση 0.5 μg/mL. Η λιγότερο δραστική ένωση σε συγκέντρωση 0.5 μg/mL είναι η ένωση που είναι υποκατεστημένη με τον ισοξαζολικό δακτύλιο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ενεργοποιητές, πρωτεάσωμα, υδρόξυτυροσόλη, 4-θειατοκοφερόλη, ελευρωπαΐνη, βιοϊσοστερή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
10
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
184
ΤΕΛΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ_MASTER_CHAZAPI EVA.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο