Targeted metabolomics as an advanced tool for the detection of pomegranate juice adulteration

Διπλωματική Εργασία uoadl:2773196 366 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δρακοπούλου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Χημεία, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Καλοκαιρινός, Καθηγητής, Χημεία, ΕΚΠΑ
Αναστάσιος Οικονόμου, Καθηγητής, Χημεία, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Targeted metabolomics as an advanced tool for the detection of pomegranate juice adulteration
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στοχευμένη ανάλυση με τη χρήση μεταβολομικής ως ένα προηγμένο εργαλείο για την ανίχνευση νοθείας στο χυμό ροδιού
Περίληψη:
Η οικονομικά παρακινούμενη νοθεία (Economically Motivated Adulteration, EMA) των τροφίμων, γνωστή και ως απάτη τροφίμων, είναι η σκόπιμη νοθεία των τροφίμων με στόχο το κέρδος. Μια κοινή μορφή EMA είναι η αδήλωτη υποκατάσταση με εναλλακτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί επίσης να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών λόγω πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων. Οι χυμοί φρούτων βρίσκονται στις κορυφαίες 7 τροφές που αναφέρθηκαν από το 1980 έως το 2010 ως οι πιο συνηθισμένοι στόχοι για νοθεία.
Αρκετοί χυμοί φρούτων, και ιδιαίτερα χυμοί ροδιού, έχουν γίνει δημοφιλείς στην αγορά όσον αφορά τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που θεωρείται ότι σχετίζονται με θετικές επιδράσεις στην υγεία. Όπως και άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τιμή αγοράς, οι χυμού ροδιού κατατάσσονται στους πιο πιθανούς στόχους για νοθεία και απάτη. Μια από τις πιο συχνές απάτες που βασίζονται στο κέρδος είναι η μερική υποκατάσταση του αυθεντικού χυμού με φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις (συνήθως νοθεύονται με χυμούς που λαμβάνονται από μήλα, σταφύλια και άλλα). Κατά συνέπεια, υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου των τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών από νοθευμένα προϊόντα διατροφής.
Στην παρούσα μελέτη, ο κύριος στόχος ήταν να διερευνηθεί η σκοπιμότητα της χρήσης στοχευμένης ανάλυσης με μια μεταβολομική προσέγγιση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε υγροχρωματογραφία αντίστροφης φάσης συζευγμένη με φασματομετρία μαζών με υβριδικό τετραπολικό-αναλυτή χρόνου πτήσης (RPLC-QToF-MS) χρησιμοποιώντας τη λειτουργία bbCID, η οποία παρείχε πληροφορίες για τα πρόδρομα ιόντα και τα θραύσματα, χωρίς προεπιλογή των αναλυτών και με μία ανάλυση, για τη διάκριση αυθεντικών αλλά και νοθευμένων χυμών φρούτων. Τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη φαινολική σύνθεση των χυμών φρούτων και στο LC-HRMS μεταβολικό τους αποτύπωμα θεωρήθηκαν ως πηγή δυνητικών βιοδεικτών για την ταξινόμηση των χυμών και την ανίχνευση της νοθείας.
Το σύνολο δεδομένων υποβλήθηκε σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές χημειομετρίας, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί δείκτες. Τέλος, χυμοί ροδιού νοθεύτηκαν επί τούτου με διαφορετικές ποσότητες (1-20%) χυμού σταφυλιών και μήλων και το φαινολικό προφίλ και τα δεδομένα αξιολογήθηκαν με σκοπό την ανάδειξη της αυθεντικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
χυμοί φρούτων, νοθεία, αυθεντικότητα, LC-QTοF-MS, στοχευμένη σάρωση, χημειομετρία, μεταβολομική
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
104
Master thesis_Sofia_Drakopoulou.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο