«Η διάρκεια των στοιχείων των συλλαβών /en/ και /ne/ σε σχέση με τον ρυθμό ομιλίας, τον λεξικό τόνο, τη θέση της λέξης στην πρόταση και την εστίαση»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2774969 481 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία. Διδακτική Γλώσσας
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δημουλά Ηλέκτρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Ευγενία Μαγουλά, Αν. καθηγήτρια ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ
Συνεπιβλέπων καθηγητής: Γιώργος Μπαραλής, Αν. καθηγητής ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ
Συνεπιβλέπουσα καθηγήτρια: Γεωργία Κατσούδα, Ερευνήτρια Β' Ακαδημία Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η διάρκεια των στοιχείων των συλλαβών /en/ και /ne/ σε σχέση με τον ρυθμό ομιλίας, τον λεξικό τόνο, τη θέση της λέξης στην πρόταση και την εστίαση»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διάρκεια των στοιχείων των συλλαβών /en/ και /ne/ σε σχέση με τον ρυθμό ομιλίας, τον λεξικό τόνο, τη θέση της λέξης στην πρόταση και την εστίαση.
Περίληψη:
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η πειραματική αναζήτηση της διάρκειας της τεμαχιακής δομής, σαν μια λειτουργία των παρακάτω προσωδιακών χαρακτηριστικών: συλλαβική δομή, λεξικός τόνος, εστίαση και ρυθμός ομιλίας (αργός, γρήγορος). Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να ελεγχθεί κατά πόσο τα προσωδιακά αυτά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τη διάρκεια της συλλαβικής δομής, καθώς επίσης και να ελεγχθούν οι σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών παραγόντων.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής, έχουν διατυπωθεί αρκετές υποθέσεις για την διάρκεια της συλλαβής. Ανάμεσα σε αυτές, τα περισσότερα σύμφωνα στην έμβαση της συλλαβής έχουν συσχετιστεί με μικρότερες διάρκειες, η ανοιχτή συλλαβή έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη διάρκεια του φωνήεντος του πυρήνα από ότι η κλειστή συλλαβή και οι τονισμένες συλλαβές έχουν σχετιστεί με έμβαση και πυρήνα μεγάλης διάρκειας.
Για τις ανάγκες της έρευνας, πραγματοποιήθηκε ένα μη χρονομετρικό πείραμα παραγωγής προφορικού λόγου, στο οποίο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναγνώσουν ένα σύνολο προτάσεων με τις συλλαβές-στόχους μέσα σε συγκεκριμένο φωνητικό περιβάλλον. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το λογισμικό ανάλυσης και επεξεργασίας ηχητικών αρχείων Praat.
Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, παρατηρήθηκε ότι η συλλαβή που τελειώνει σε φωνήεν (ανοιχτή συλλαβή) είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από την συλλαβή που τελειώνει σε σύμφωνο (κλειστή συλλαβή), κάτι που οφείλεται στο φωνήεν του πυρήνα. Επίσης, εντοπίστηκε ότι το σύμφωνο της ανοιχτής συλλαβής είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια από το σύμφωνο της κλειστής συλλαβής. Ακόμα, παρατηρήθηκε ότι ο λεξικός τόνος μεγαλώνει σε διάρκεια το σύμφωνο και το φωνήεν της ανοιχτής συλλαβής αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το σύμφωνο της κλειστής συλλαβής. Αναφορικά με την εστίαση, η τελευταία επηρεάζει μόνο τη διάρκεια του φωνήεντος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
συλλαβική δομή, ανοιχτή συλλαβή, κλειστή συλλαβή, λεξικός τόνος, εστίαση, ρυθμός ομιλίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
29
Αριθμός σελίδων:
74
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ηλέκτρα_Δημουλά.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.