«Σχολικός κήπος και αστική γεωργία στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Έρευνα σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2774987 659 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κέκερης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευγένεια Φλογαϊτη , Καθηγήτρια, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ
Μαρία Δασκολιά, Αναπλ. Καθηγήτρια, Φ.Π.Ψ, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Επ. Καθηγητής, Φ.Π.Ψ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Σχολικός κήπος και αστική γεωργία στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Έρευνα σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Σχολικός κήπος και αστική γεωργία στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Έρευνα σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
Περίληψη:
Κύριος σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει αν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα προγράμματα σχολικού λαχανόκηπου που εκπονούν με τους μαθητές τους, συμπεριλαμβάνουν την κοινωνική και πολιτική διάσταση που η αστική γεωργία ενέχει ως παράμετρος της αειφορίας.
Για το σκοπό αυτό διαμορφώθηκε το ακόλουθο ερευνητικό ερώτημα:
1. Οι εκπαιδευτικοί που εκπονούν πρόγραμμα σχολικού λαχανόκηπου συμπεριλαμβάνουν την πολιτική και κοινωνική διάσταση που προτάσσει η αστική γεωργία ως παράμετρος της αειφορίας;
Το βασικό ερευνητικό ερώτημα επιμερίζεται στα παρακάτω υποερωτήματα:
1.1 Ποια είναι τα κίνητρα που ώθησαν τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που αφορά το σχολικό λαχανόκηπο;
1.2 Ποιους στόχους είχαν θέσει στο πρόγραμμα; Τους συνδύασαν με την αειφορία και την αστική γεωργία;
1.3 Ποια μεθοδολογία ακολούθησαν κατά την εκπόνηση του προγράμματος;
Επιπλέον, ερευνήθηκε η σχέση του κοινωνικού και εκπαιδευτικού υπόβαθρου των εκπαιδευτικών με την απόφαση τους να υλοποιήσουν πρόγραμμα σχολικού λαχανόκηπου.
Η έρευνα εντάσσεται στο ερμηνευτικό παράδειγμα και ο ερευνητής χρησιμοποίησε ημιδομημένες συνεντεύξεις προκειμένου να συλλέξει τα δεδομένα. Το δείγμα αποτέλεσαν δώδεκα εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συγκεκριμένα δημοτικών σχολείων της Αττικής, οι οποίοι είχαν εφαρμόσει πρόγραμμα σχολικού λαχανόκηπου στο σχολείο τους, για δύο τουλάχιστον σχολικά έτη.
Η έρευνα καταδεικνύει πως οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως την έννοια της αειφορίας και παρόλο που είναι αρκετά θετικοί στο να εκπονούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, δεν είναι ακόμα σε θέση να τα συνδέουν άμεσα με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί δεν συνδέουν την αστική γεωργία με την αειφορία. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα με θέμα το σχολικό λαχανόκηπο που υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του δείγματος περιορίστηκαν κυρίως στην ύλη των μαθημάτων όπως ορίζεται από το αναλυτικό πρόγραμμα και τα σχολικά εγχειρίδια και είχαν βασικό στόχο την ενημέρωση των μαθητών, την ψυχαγωγία τους και την καλλιέργεια δεξιοτήτων φροντίδας του κήπου. Tα προγράμματα δε συνδέθηκαν με ζητήματα όπως η οικονομική κρίση, η φτώχεια και η διατροφική αυτάρκεια. Επίσης, διαπιστώθηκε πως βασικά κίνητρα των εκπαιδευτικών για την υλοποίηση του προγράμματος ήταν η οικοδόμηση της γνώσης εκτός της σχολικής αίθουσας, η καλλιέργεια δεξιοτήτων στα παιδιά, όπως το φύτεμα κ.α., καθώς και η ευχαρίστηση από την ενασχόλησή τους με τον κήπο. Επίσης, η ενημέρωση για την υγιεινή διατροφή και η βελτίωση της εικόνας του προαύλιου χώρου. Τελικά, από τα συμπεράσματα της έρευνας αναδεικνύεται η ανάγκη επιμόρφωσης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών γύρω από την αστική γεωργία και γενικότερα την αειφορία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Εκπαίδευση, Αειφορία, Αστική Γεωργία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
156
Αριθμός σελίδων:
132
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Σχολικός κήπος και αστική γεωργία στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Έρευνα σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.