Το αλάτι και οι αλυκές ως αντικείμενο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775009 379 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-24
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γεωργούσης Ευθύμιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ Χαρίκλεια Ντρίνια, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ Ασημίνα Αντωναράκου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ Βαρβάρα Αντωνίου, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π., Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το αλάτι και οι αλυκές ως αντικείμενο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το αλάτι και οι αλυκές ως αντικείμενο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Περίληψη:
Η εργασία μας, χρησιμοποιώντας τη διεπιστημονική και επαγωγική μέθοδο, έχει ως σκοπό να διερευνήσει τις αλυκές ως οικοσύστημα και ως παραγωγική διαδικασία και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που καλεί τους μαθητές να ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα του αλατιού και την μοναδικότητα των αλυκών.
Η εργασία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια:
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η σπουδαιότητα του αλατιού ως φυσικού πόρου. Αναφερόμαστε στη σύσταση, τις ιδιότητες και τις χρήσεις του αλατιού, καθώς επίσης στην συμβολή του αλατιού στην ιστορία και τον πολιτισμό, τους συμβολισμούς του στις θρησκείες, τη μυθολογία και τη λαογραφία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζονται οι αλυκές ως μονάδες παραγωγικής δραστηριότητας και υγροτοπικά οικοσυστήματα. Διερευνάται κυρίως η οικολογική αξία των αλυκών που είναι συναφής με την ποικιλία των ενδιαιτημάτων και η σημασία των αλυκών ως προς την φιλοξενία μιας ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, που οφείλεται στις συνθήκες αυξημένης αλατότητας. Παράλληλα διαπιστώνονται οι κίνδυνοι και οι απειλές αλλά και οι διαγραφόμενες δυνατότητες αξιοποίησής τους με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συμβατές τόσο με την παραγωγή αλατιού, όσο και με την οικολογική αξία των αλυκών.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται συνοπτική αναφορά στις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, που αποτελούν τη θεωρητική βάση του ψηφιακού διδακτικού σεναρίου μας. Στην παρουσίαση του θεωρητικού υποβάθρου συμπεριλαμβάνεται και μια σύντομη αναφορά στις διδακτικές τεχνικές για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την συνειδητοποίηση του αξιακού πλέγματος και την εφαρμογή της βιωματικής, ομαδοσυνεργατικής και διεπιστημονικής διδασκαλίας και μάθησης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και τα αποτελέσματα εκπαιδευτικής παρέμβασης στο πλαίσιο Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη για μαθητές Γυμνασίου με θέμα τις αλυκές και το αλάτι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αλυκές, Αλάτι, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πλατφόρμα «Αίσωπος»
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
250
Αριθμός σελίδων:
144
Το αλάτι και οι αλυκές ως αντικείμενο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο