Νανοφάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών-Τρέχουσα κατάσταση-Μελλοντικές προοπτικές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775037 401 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βενιζέλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γαζούλη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Ευσταθόπουλος Ευστάθιος, Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νανοφάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών-Τρέχουσα κατάσταση-Μελλοντικές προοπτικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νανοφάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών-Τρέχουσα κατάσταση-Μελλοντικές προοπτικές
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην έρευνα των Νανοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς αλλά και θεραπευτικούς σκοπούς. Πρόκειται για έναν αναδυόμενο τομέα που βρίσκει εφαρμογές στην Ιατρική και που χρησιμοποιεί τις έννοιες της Νανοτεχνολογίας για την προηγμένη θεραπεία και διάγνωση. Η σύνθεση των Νανοφαρμάκων, η οποία προϋποθέτει τη συγχώνευση ερευνητικών τομέων όπως η χημεία, η βιολογία, η φυσική, τα μαθηματικά και τη μηχανική, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ των μοριακών και κυτταρικών αλληλεπιδράσεων, έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην τρέχουσα ιατρική πρακτική.
Η παρούσα μελέτη εστιάζει στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας των Νανοφαρμάκων και έχει σκοπό να καταδείξει τη σημαντική εφαρμογή τους στην αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές διαταραχές (π.χ. αθηροσκλήρωση, επαναστένωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.α.), οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (νόσος Alzheimer, Parkinson, κλπ.), και κυρίως, η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Συγκεκριμένα, συζητείται η χρήση των ειδικά σχεδιασμένων φαρμάκων, η σύνθεση των οποίων στηρίζεται στη Νανοτεχνολογία, που στοχεύουν στην έγκαιρη ανίχνευση, μοριακή απεικόνιση και θεραπεία των προαναφερθέντων νοσημάτων. Τέλος, γίνεται ανάλυση των πειραματικών δεδομένων και εκτενής αναφορά στα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τη σύνθεση, βελτίωση και τελειοποίηση των Νανοφαρμάκων, καθώς και στην χρήση αυτών και άλλων σκευασμάτων που βασίζονται στη Νανοϊατρική Τεχνολογία, με αποκλειστικό σκοπό την καθολική τους χρήση στους τομείς που βρίσκουν εφαρμογή.
Για την συγγραφή της έγινε χρήση των έως σήμερα καταχωρημένων βιβλιογραφικών δεδομένων, τα οποία αξιολογήθηκαν και διαμορφώθηκαν κατάλληλα, ώστε να παρουσιαστούν με τρόπο ενιαίο και αναλυτικό, υπό την μορφή περίληψης.
Ειδικότερα, επιχειρήθηκε η διεξοδική ανάλυση του μηχανισμού δράσης των Νανοφαρμάκων στη θεραπεία του καρκίνου και των άλλων σοβαρών νοσημάτων, με παράλληλη αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτημάτων που πιθανόν παρουσιάζουν σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νανοτεχνολογία, Νανοϊατρική, Νανοσωματίδια, Νανοφάρμακα Top down, Bottom up, Νανοφορείς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
165
Αριθμός σελίδων:
102
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_Μ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο