Ανάπτυξη μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού ολικής trans - ρεσβερατρόλης σε οίνους με χρήση φασματοσκοπίας NMR

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775229 313 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-21
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καλαμπόκης Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΛΙΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΑΣΕΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού ολικής trans - ρεσβερατρόλης σε οίνους με χρήση φασματοσκοπίας NMR
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού ολικής trans - ρεσβερατρόλης σε οίνους με χρήση φασματοσκοπίας NMR
Περίληψη:
Η trans-ρεσβερατρόλη είναι μια φαινολική ένωση, που ανήκει στην οικογένεια των στιλβενίων, η οποία βρίσκεται σε διάφορα μέρη του σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένου και του φλοιού της ράγας. Η ρεσβερατρόλη ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ενώσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως φυτοαλεξίνες, αφού παράγονται σε συνθήκες βιοτικού και αβιοτικού στρες, όπως για παράδειγμα οι προσβολές από μικροοργανισούς ή οι κακώσεις των ιστών από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ μεταφέρονται κατά τη διάρκεια της οινοποίησης στο γλεύκος και στον οίνο. Η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή εξουδετερώνει τις οξυγονούχες ρίζες και οξειδωτικές ενώσεις που παράγονται στους διάφορους ιστούς ή κυκλοφορούν στο πλάσμα του αίματος και αποτρέπει την οξείδωση των μετάλλων στο σώμα. Από την άποψη αυτή η ρεσβερατρόλη διαθέτει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης σύμφωνα με νεότερες μελέτες, η ρεσβερατρόλη φαίνεται ότι προστατεύει και από την ανάπτυξη κακοηθών όγκων, εμποδίζει την εμφάνιση και την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Στην παρούσα εργασία αναπτύχθηκε μια πρωτότυπη και γρήγορη μέθοδος ποσοτικού προσδιορισμού της ολικής trans-ρεσβερατρόλης (πιο συγκεκριμένα των ολικών παράγωγων trans-ρεσβερατρολοειδών) σε οίνους με τη χρήση φασματοσκοπίας ΝΜR. Στη συνέχεια αναλύθηκαν 10 δείγματα κρασιών βιομηχανικής παραγωγής των ενδογενών (Π.Ο.Π.) ερυθρών ποικιλιών Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Φωκιανό, Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Μαυροδάφνη, Λημνιό και Μοσχάτο Τυρνάβου και προσδιορίστηκε το περιεχόμενο των ολικών ρεσβερατρολοειδών σ’ αυτά. Οι μετρήσεις αυτές έδειξαν ότι την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη είχαν το Κοτσιφάλι, το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο, δεδομένο το οποίο επαληθεύεται και από παλαιότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ρεσβερατρόλη, φαινολικές ενώσεις, κρασί, αντιοξειδωτική δράση, ανάπτυξη μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού ρεσβερατρόλης σε οίνους, Φασματοσκοπία Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
164
Αριθμός σελίδων:
120
Αναπτυξη μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού της ρεσβερατρολης 12 τελικο (για εκτυπωση).pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο