Φαρμακευτική αντιμετώπιση οξέως άλγους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775255 1103 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-21
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μάναλη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αντωνία Καλλογιάννη, Λέκτορας Εφαρμογών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Γεώργιος Βασιλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φαρμακευτική αντιμετώπιση οξέως άλγους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φαρμακευτική αντιμετώπιση οξέως άλγους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο πόνος αποτελεί την πιο κοινή αιτία εισαγωγής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών περιλαμβάνοντας περισσότερο από το 40 % από τις 100 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα ετησίως. Αρκετές είναι οι φορές που ο πόνος υποθεραπεύεται και οι ασθενείς εξέρχονται από το τμήμα επειγόντων περιστατικών χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το σύμπτωμα του πόνου.
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή και διερεύνηση της χορήγησης ή μη επαρκούς και άμεσης αναλγησίας στα περιστατικά που προσέρχονται στο τμήμα επαγόντων περιστατικών με κυρίαρχο σύμπτωμα τον πόνο.
Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για μια ερευνητική συγχρονική μελέτη τον πληθυσμό της οποίας αποτέλεσαν 156 ασθενείς που επισκέφτηκαν το τμήμα επειγόντων περιστατικών μεγάλου Δημοσίου Νοσοκομείου της Αθήνας, με κύριο σύμπτωμα τον πόνο από 19/04/2016 έως και 17/08/2016. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα εξής εργαλεία: α) ερωτηματολόγιο δημογραφικών δεδομένων και κλινικών χαρακτηριστικών και β) αριθμητική δεκαβάθμια κλίμακα αξιολόγησης του πόνου. Για τη σύγκριση ποσοτικών μεταβλητών μεταξύ δυο ομάδων χρησιμοποιήθηκε το Student’s t-test ή το μη παραμετρικό κριτήριο Mann-Whitney ενώ για τη σύγκριση του πόνου μεταξύ 1ης και 2ης μέτρησης χρησιμοποιήθηκε το paired t-test. Η ανάλυση διασποράς για επαναλαμβανόμενες μετρήσεις (ANOVA) χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να ελεγχθούν διαφορές στον πόνο μεταξύ των ασθενών που πήραν φαρμακευτική αγωγή και εκείνων που δεν πήραν. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο 0,05. Χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 19.0.
Αποτελέσματα: Αναλγησία χορηγήθηκε στο 52,3% των ασθενών με μέσο χρόνο χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής τα 13,8 λεπτά από την στιγμή της εισαγωγής στο ιατρείο του τμήματος επειγόντων περιστατικών.
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη αναδεικνύεται ότι η διαχείριση και αντιμετώπιση του πόνου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν είναι επαρκής καθώς οι μισοί περίπου ασθενείς αποχώρησαν από τα επείγοντα χωρίς την λήψη οποιασδήποτε αναλγητικής φαρμακευτικής ουσίας. Από τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας γεννιέται η ανάγκη για την λήψη µέτρων που έχουν ήδη προταθεί και εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όπως η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η ενσωμάτωση µιας κλίµακας πόνου δίπλα από τα υπόλοιπα ζωτικά σηµεία καθώς και η εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών από διεθνείς οργανισμούς, ώστε το πρόβλημα ολιγοαναλγησίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών να επιλυθεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οξύς, Πόνος, Τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), Αναλγησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
31
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Manali Irini Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.