Εφαρμογές χρωμογόνου in situ υβριδισμού (CISH) σε καρκινικούς ιστούς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775310 601 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Νεοπλασματική Νόσος στον Άνθρωπο: Σύγχρονη Κλινικοπαθολογοανατομική Προσέγγιση και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τζουμερκιώτη Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Χ. Λάζαρης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Καβαντζάς, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ειρήνη Θυμαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εφαρμογές χρωμογόνου in situ υβριδισμού (CISH) σε καρκινικούς ιστούς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εφαρμογές χρωμογόνου in situ υβριδισμού (CISH) σε καρκινικούς ιστούς
Περίληψη:
Οι νεοπλασίες είναι μια ομάδα ασθενειών με γενετική βάση. Οι γονιδιακές αλλαγές που υφίστανται τα κύτταρα μετά από την επίδραση διαφόρων εξωτερικών παραγόντων έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό νεοπλασματικών κύτταρων. Έτσι λοιπόν στα περισσότερα νεοπλάσματα ανιχνεύονται ελαττωματικά αντίγραφα γονίδιων τα όποια εμπλέκονται άμεσα στην κυτταρική διαίρεση και έχουν σαν αποτέλεσμα τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του όγκου και την ανώμαλη διαφοροποίηση τους ως προς τα φυσιολογικά κύτταρα.
Η σύγχρονη γενετική προσέγγιση του καρκίνου απαιτεί τον προσδιορισμό μοριακών προγνωστικών και προβλεπτικών δεικτών. Η αξιολόγηση των δεικτών (DNA, RNA, πρωτεΐνες) επιτρέπει την ταξινόμηση του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο και μας δίνει πληροφορίες για την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να ακολουθούσουν οι ασθενείς. Ένας από τους πιο γνωστούς δείκτες είναι η υπερέκφραση του γονίδιου HER2 καθώς συμβάλει στην πορεία της νόσου και αντιπροσωπεύει έναν ελκυστικό θεραπευτικό στόχο. Ως αποτέλεσμα της σπουδαιότητας της εκτίμησης του HER2 έχουν περιγραφεί αρκετές μοριακές μέθοδοι για την αξιολόγηση της κατάστασης του.
Η τεχνική του in situ υβριδισμός (FISH, SISH και CISH) θεωρείται ως η μέθοδος εκλογής για τον προσδιορισμό αριθμητικών και δομικών χαρακτηριστικών του γενετικού υλικού και αλλοιώσεων αυτών, που εκφράζονται σε έναν όγκο. Για αυτόν τον λόγο η τεχνική αυτή αποτελεί ένα πολύτιμο ερευνητικό και διαγνωστικό εργαλείο στους ασθενείς με καρκίνο. Πρόκειται για μια αρκετά ευαίσθητη μέθοδος για αυτό όλα τα στάδια από την παραλαβή του δείγματος στο εργαστήριο έως την παράδοση στον παθολογοανατόμο χρειάζεται να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή για τον σαφή προσδιορισμό της γονιδιακής έκφρασης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρονται αναλυτικά τα στάδια της υβριδοποίησης καθώς και η τεχνική του χρωμογόνου υβριδισμού CISH σε δείγματα βιοψίας, με σκοπό την πλήρη κατανόηση της .Επιπλέον γίνεται μια αναφορά και στο φθορίζων (FISH) και στο χρωμογόνο με ενίσχυση αργύρου υβριδισμό (SISH). Καθώς και η σύγκριση αυτών ως προς το χρωμογόνο υβριδισμό CISH .
Στηριζόμενη η ιατρική έρευνα στις παραπάνω μοριακές τεχνικές, στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση, την πρόβλεψη της πορείας της νόσου καθώς και την κατάλληλη θεραπεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χρωμογόνο, Καρκίνος, Μέθοδος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tzoumerkioti Theodora Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.