Στοιχεία κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Δήμο Καρπενησίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775486 332 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σουλιώτης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ. Εμμανουήλ Σκούρτσος, ΕΔΙΠ Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Δρ. Κωνσταντίνος Σούκης, ΕΔΙΠ, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στοιχεία κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Δήμο Καρπενησίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στοιχεία κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Δήμο Καρπενησίου
Περίληψη:
Στις μέρες μας, οι φυσικοί κίνδυνοι απαρτίζουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων. Ένας φυσικός κίνδυνος, αν και συνήθως πραγματοποιεί την εμφάνιση του με χαμηλή συχνότητα συγκριτικά με άλλους κινδύνους, μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη φυσική καταστροφή με εκτεταμένες και δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Έτσι, κάνοντας την ανωτέρω παραδοχή και συνδυάζοντάς την με την ανθρώπινη νοοτροπία που έχει την τάση καθησυχασμού και επανάπαυσης έναντι των ακραίων φυσικών διεργασιών, ο κίνδυνος που ελλοχεύει (εν συνόλω), είναι πολλαπλάσιος του αναμενόμενου.
Επιπρόσθετα, η πλήρης προστασία από ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο είναι τεχνικά ή/και οικονομικά ανέφικτη. Για τους λόγους αυτούς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διερεύνησης και υιοθέτησης ενός στρατηγικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισής τους. Βασικότερο στάδιο σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, αποτελεί η πρόβλεψή τους. Σύμμαχος σε αυτό το “κομμάτι” είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας η οποία παρέχει μια πληθώρα εργαλείων, μεθόδων και τεχνικών για αποτελεσματική εκτίμηση, πρόβλεψη και διαχείριση των φυσικών αυτών κινδύνων. Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η πρόβλεψη και η ενημέρωση συγκροτεί “ασπίδα” του ανθρώπου απέναντι σε σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις και πάσης φύσεως ακραία φυσικά φαινόμενα τα οποία λαμβάνουν χώρα στο φυσικό του περιβάλλον και απειλούν αφενός μεν τη ζωή του, αφετέρου δε την περιουσία και την πολιτιστική του κληρονομιά.
Με βάση τα προαναφερθέντα, η ανάγκη για ουσιαστική έρευνα στα καταστροφικά φαινόμενα καθώς επίσης και η λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών, “επιτάσσει” την εξεύρεση λύσεων μέσα από αναζήτηση στοχευμένων μεθοδολογιών και τεχνικών ολοκληρωμένης διαχείρισης των φυσικών κινδύνων. Ως εκ τούτου, συνιστά αδήριτη υποχρέωση η εκτίμηση των σπουδαιότερων φυσικών κινδύνων της κάθε περιοχής, σταθμίζοντας και ιεραρχώντας την επικινδυνότητά τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται ο πλημμυρικός και ο κατολισθητικός κίνδυνος για τον Καλλικρατικό Δήμο Καρπενησίου.
Πιο συγκεκριμένα, για την εκτίμηση των φυσικών κινδύνων έναντι πλημμυρικών και κατολισθητικών φαινομένων της περιοχής μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες επεξεργασίας στοιχείων & δεδομένων και ιδιαίτερα η τεχνολογία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Μέσω της εν λόγω τεχνολογίας αναπτύχθηκαν μοντέλα πρόβλεψης για την προσέγγιση θέσεων επιδεκτικότητας των αντίστοιχων φυσικών καταστροφών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού χρησιμοποιήθηκαν τόσο πρωτογενή όσο και επεξεργασμένα (δευτερογενή) δεδομένα, τα οποία αφού υπέστησαν τις κατάλληλες μετατροπές, εισήχθησαν στο λειτουργικό περιβάλλον των ανωτέρω συστημάτων. Εν συνεχεία και αφού πρώτα σταθμιστήκαν οι δρώντες παράγοντες της εκδήλωσης των φαινομένων (μεμονωμένα και συνδυαστικά), όπως ακόμη και τα βάρη που ενέχουν στην εμφάνιση των φαινομένων, τότε δημιουργήθηκαν οι ανάλογοι χάρτες με τους οποίους επετεύχθη υπέρθεση έτσι ώστε να παραχθεί ο ζητούμενος -κάθε φορά- χάρτης επικινδυνότητας.
Αναλυτικότερα στην παρούσα διατριβή αναπτύχθηκαν συνολικά έξι (6) κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια προσέγγιση των φυσικών κινδύνων οι οποίοι εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, ενώ γίνεται ειδική μνεία στους υπό εξέταση κινδύνους (πλημμύρες & κατολισθήσεις) τόσο σε Διεθνές όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Στο δεύτερο κεφάλαιο αντικατοπτρίζεται το αμιγώς θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας αποτυπώνοντας ουσιαστικά έννοιες, ορισμούς, τύπους και τρόπους αντιμετώπισης για αμφότερους τους προαναφερθέντες κινδύνους. Ακολούθως στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία πρώτη εισαγωγή στην έννοια του κινδύνου, της τρωτότητας και της διακινδύνευσης προσεγγίζοντας την ποσοτικοποίηση αυτών, ενώ έπειτα περιγράφονται τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών όπως επίσης και το πως αυτά αξιοποιούνται έναντι του πλημμυρικού και του κατολισθητικού κινδύνου. Στο τέταρτο κεφάλαιο αντανακλάται η περιοχή μελέτης της παρούσης εργασίας, με εκείνα τα στοιχεία τα οποία οφείλεται να ληφθούν σοβαρά υπόψη για την εκτίμηση των θέσεων επιδεκτικότητας. Μετέπειτα, στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται περιγραφή της ακολουθούμενης μεθοδολογίας κάθε κινδύνου χωριστά. Τέλος στο έκτο κεφάλαιο συνοψίζονται τα παραγόμενα αποτελέσματα και δίνονται κάποια συμπεράσματα με προτάσεις περαιτέρω έρευνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
στοιχεία κινδύνου, πλημμύρες, κατολισθήσεις, προσέγγιση, αποτύπωση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
9
Αριθμός σελίδων:
182
Στοιχεία κινδύνου πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Δήμο Καρπενησίου.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο