Καταρτίζοντας ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης για μαθητές της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775545 337 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Παπαϊωάννου Νεκταρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ψαρομήλιγκος Ιωάννης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σαλμόν Ιωάννης, Επικ.Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταρτίζοντας ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης για μαθητές της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταρτίζοντας ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης για μαθητές της Β΄/θμιας Εκπαίδευσης
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονείται στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. « Εκπαιδευτική τεχνολογία και Ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων» με θέμα το σχεδιασμό δικτυακών τόπων για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου. Συγκεκριμένα, βασικό στόχο της αποτελεί η αναζήτηση και καταγραφή όλων εκείνων των προϋποθέσεων (παιδαγωγικών, οργανωτικών, τεχνολογικών) που θα πρέπει να πληροί ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης, ώστε να είναι αποτελεσματικό, καθώς και η μετέπειτα πρακτική εφαρμογή τους σ’ έναν ιστότοπο για μαθητές της Β/θμιας εκπαίδευσης
Η τεχνολογική έκρηξη που χαρακτηρίζει τον 21ο αι. αναμφισβήτητα επέφερε καίριες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Νέες προκλήσεις διαγράφονται και στον εκπαιδευτικό μας ορίζοντα από την δυναμική είσοδο των νέων τεχνολογιών στην μαθησιακή διαδικασία και σε αυτές ακριβώς θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε με την παρούσα εργασία. Στόχο μας, δηλαδή, αποτελεί η ανάδειξη των βασικών αρχών σχεδιασμού διαδικτυακών ιστοτόπων για έφηβους σύμφωνα με τις αρχές μάθησης της σύγχρονης παιδαγωγικής, όπως αυτές καθορίζονται στις μέρες μας.
Έναυσμα για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αποτέλεσε το γεγονός πως ως εκπαιδευτικός συχνά χρειάζεται να ανατρέξω στο Διαδίκτυο για να εμπλουτίσω τη διδασκαλία μου. Και συνήθως οι ώρες πλοήγησής μου στον Κυβερνοχώρο δεν αποφέρουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η πληθώρα εκπαιδευτικών ιστοτόπων σε συνδυασμό με τον πρόχειρο σχεδιασμό τους καθιστούν δύσκολη οποιαδήποτε αναζήτηση. Αντίστοιχη δυσκολία συχνά αντιμετωπίζουν και οι μαθητές μου, παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι είναι σε μεγάλο βαθμό απόλυτα εξοικειωμένοι με τις Νέες Τεχνολογίες. Ο προβληματισμός ήταν εύλογος και απαντήσεις αναζητήθηκαν. Επιχειρήθηκε, λοιπόν, μέσα από μια θεωρητική βιβλιογραφική ανασκόπηση να συγκεντρωθούν τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν μια ιστοσελίδα ιδανική, ελκυστική, εύχρηστη, ικανή να αλληλεπιδρά στο μέγιστο δυνατό βαθμό με το κοινό, και ιδιαίτερα τους έφηβους χρήστες.
Στην προσπάθεια αυτή συνοδοιπόροι ήταν η οικογένειά μου και η συμφοιτήτρια κ.Σύρμω Καζάκου, με την οποία στενά συνεργαστήκαμε και τους οποίους θερμά ευχαριστώ για όλη την βοήθεια. Τέλος επιθυμώ να εκφράσω απεριόριστα την ευγνωμοσύνη μου στους επιβλέποντες καθηγητές μου κ. Ιωάννη Ψαρομήλιγκο και κ.Ματθαίο Πατρινόπουλο για την ανοχή, την υπομονή και την ουσιαστική βοήθειά τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
σχεδιασμός, ιστοσελίδα για εφήβους
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
87
Αριθμός σελίδων:
80
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Ν..pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.