Οι μινωικές επιρροές στα Δωδεκάνησα κατά την ΜΧ και ΥΧ Ι περίοδο και οι ερμηνείες του φαινομένου του εκμινωισμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775612 462 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσαμπή Ζαννέτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Παπαδάτος, Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Αφροδίτη Χασιακού, Λέκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Ελευθέριος Πλάτων, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι μινωικές επιρροές στα Δωδεκάνησα κατά την ΜΧ και ΥΧ Ι περίοδο και οι ερμηνείες του φαινομένου του εκμινωισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι μινωικές επιρροές στα Δωδεκάνησα κατά την ΜΧ και ΥΧ Ι περίοδο και οι ερμηνείες του φαινομένου του εκμινωισμού
Περίληψη:
Το παρόν πόνημα πραγματεύεται τις μινωικές επιρροές στο χώρο των Δωδεκανήσων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει τις διάφορες απόψεις που έχουν ανακύψει σχετικά με το φαινόμενο του εκμινωισμού. Χρονολογικά η εργασία θα κινηθεί μεταξύ της Μέσης και Ύστερης Εποχή του Χαλκού (ΜΧ ΙΙ- ΥΧ ΙΑ), μία περίοδος όπου η μινωική παρουσία είναι αισθητή σε όλο το Αιγαίο.
Μέσω της εξέτασης των στοιχείων του Νοτιοανατολικού Αιγαίου στόχος είναι να φανούν οι διαφορετικοί βαθμοί εξάπλωσης της μινωικής επιρροής σε καθένα από τα νησιά και να παρουσιαστούν επίσης, οι διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις που έχουν ανακύψει σχετικά με το φαινόμενο του εκμινωισμού. Σε δεύτερο επίπεδο, θα συζητηθεί κατά πόσον οι παρατηρούμενες αλλαγές οφείλονται σε ενδογενείς διεργασίες, σε εξωγενείς παράγοντες -μεταξύ των οποίων και η περίπτωση ενός υποτιθέμενου «μινωικού αποικισμού»- ή σε ένα συνδυασμό εξελίξεων.
Για το λόγο αυτό, θα εξεταστεί καθένα από τα -έντεκα- νησιά χωριστά ξεκινώντας από αυτά που βρίσκονται νοτιότερα και πιο κοντά στην Κρήτη, δηλαδή την Κάσο και την Κάρπαθο, καταλήγοντας στα βορειότερα, την Κάλυμνο και την Πάτμο, παρατηρώντας ταυτόχρονα αν η τοποθεσία του κάθε νησιού –πιο κοντά ή πιο μακριά από την Κρήτη- παίζει ρόλο ή αν/και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη μινωική εξάπλωση.
Εδώ και πολλές δεκαετίες τόσο οι ανασκαφικές εργασίες όσο και η αρχαιολογική έρευνα για την εποχή του Χαλκού στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι σχετικά περιορισμένες, ενώ στα μικρότερα νησιά τα στοιχεία που υπάρχουν προέρχονται κυρίως από επιφανειακές έρευνες. Επομένως, το ζητούμενο της παρούσας εργασία σχετικά με τις σχέσεις των νησιών- κοινωνιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου με την Κρήτη κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αν αναλογιστεί κανείς ότι η έρευνα για το θέμα αυτό επικεντρώνεται ως επί το πλείστον στις Κυκλάδες και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Το θέμα προσεγγίζεται συνολικά από τέσσερα κεφάλαια. Αρχικά, στην εισαγωγή αναλύεται το φαινόμενο του εκμινωισμού καθώς και οι θεωρίες και τα ερμηνευτικά μοντέλα σχετικά με αυτό. Ακολουθούν τα προβλήματα της έρευνας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Έπειτα, ξεκινάει η παρουσίαση έντεκα θέσεων στα Δωδεκάνησα με μινωικές επιρροές. Πριν τα συμπεράσματα, ακολουθεί μία χρονολογική συζήτηση της εικόνας που επικρατεί σε καθένα από τα νησιά, ως προς τον βαθμό της μινωικής παρουσίας, ξεκινώντας από τη ΜΧ ΙΙ-ΙΙΙ περίοδο, συνεχίζοντας στην ΥΧ ΙΑ και καταλήγοντας στην ΥΧ ΙΒ. Τέλος, η εργασία θα ολοκληρωθεί με τα συμπεράσματα που συνάγονται από τα δεδομένα και τα στοιχεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
ΥΧ Ι, Δωδεκάνησα, Κρήτη, εκμινωισμός, μινωικές επιρροές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
168
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Οι μινωικές επιρροές στα Δωδεκάνησα κατά την ΜΧ και ΥΧ Ι περίοδο και οι ερμηνείες του φαινομένου του εκμινωισμού..pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.