Γνώσεις γονέων στην παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις εγκαυμάτων στα παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775680 285 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Στρακαντούνα Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Ευαγγέλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΑΤΕΙ
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Επίτημη Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ
Κουτελέκος Ιωάννης, Καθηγητής,Τμήμα Νοσηλευτικής, ΑΤΕΙ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γνώσεις γονέων στην παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις εγκαυμάτων στα παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γνώσεις γονέων στην παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις εγκαυμάτων στα παιδιά
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εκπαίδευση των γονέων στην πρόληψη των παιδικών τραυματισμών και η παροχή πρώτων βοηθειών πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης και εφαρμογής. Η συχνότητα εμφάνισης εγκαυμάτων στα παιδιά παραμένει υψηλή διεθνώς.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί το βασικό επίπεδο γνώσεων όσον αφορά την παροχή πρώτων βοηθειών και τη λήψη μέτρων δευτερογενούς πρόληψης των παιδικών εγκαυμάτων σε γονείς νοσηλευόμενων παιδιών.
Δείγμα - Μεθοδολογία: Παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα από ένα δείγμα 147 γονέων παιδιών ηλικίας 0-14 ετών που έχουν νοσηλευτεί σε Χειρουργικές Μονάδες και ΤΕΠ σε τέσσερα Παιδιατρικά Νοσοκομεία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ μηνών. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με ειδικό ερωτηματολόγιο που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της μελέτης.
Αποτελέσματα: Συμμετείχαν συνολικά 36 πατέρες και 111 μητέρες με μέση ηλικία 38,3 έτη και η πλειοψηφία τους ήταν Έλληνες (n = 124, 84,4%), παντρεμένοι (n = 126, 85,7%) και είχαν ασφαλισμένα τα παιδιά τους στον ΕΟΠΥΥ (n = 112, 76,2%). Το 34,7% (n = 51) των γονέων ανέφερε ιστορικό τουλάχιστον ενός εγκαύματος στο παιδί τους, κυρίως στο σπίτι (n = 45, 88,2%). Η μέση ηλικία ενός παιδιού με ιστορικό εγκαύματος ήταν 4,54 χρόνια, κυρίως με εγκαύματα δευτέρου βαθμού (68,6%). Το 90,1% (n = 46) αυτών των γονέων παρείχε πρώτες βοήθειες στον τόπο του ατυχήματος, παρόλο που το 76,5% (n = 39) από αυτούς δήλωσε μηδενική, χαμηλή ή οριακά μέση γνώση της σωστής παροχής πρώτων βοηθειών. Στο 17,7% (n = 9) των παιδιών με εγκαύματα, η περίθαλψη τους εμφάνισε επιπλοκές. Το ενδιαφέρον για περαιτέρω εκπαίδευση αναφέρθηκε από το 91,1% (N=134) των συμμετεχόντων. Το φύλο και η ηλικία των γονέων δεν συσχετίζονταν στατιστικά με τις γνώσεις τους σχετικά με τη φροντίδα για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Ωστόσο, η ανώτερη εκπαίδευση στη μητέρα συσχετίστηκε με καλύτερη γνώση και δήλωση για περαιτέρω εκπαίδευση (p = 0,036).
Συμπεράσματα: Η γονεϊκή γνώση σχετικά με την πρόληψη των εγκαυμάτων και την παροχή πρώτων βοηθειών ποικίλλει ανάλογα με μια ποικιλία καθοριστικών παραγόντων. Απαιτείται ιδιαίτερα η εφαρμογή στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρόληψη των τραυματισμών στην παιδική ηλικία και την παροχή πρώτων βοηθειών
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έγκαυμα, Παιδιά, Γονείς, Πρώτες βοήθειες, Γνώση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
112
Strakantouna Helene-master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο