Οι Σοσιαλιστές και η Κόκκινη Διετία στην Ιταλία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775706 468 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Νίκιας Θεόδωρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Ράπτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Μαρία Παπαθανασίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Δήμητρα Λαμπροπούλου, Λέκτορας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι Σοσιαλιστές και η Κόκκινη Διετία στην Ιταλία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι Σοσιαλιστές και η Κόκκινη Διετία στην Ιταλία
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη μελέτη επιδιώκει να φωτίσει πλευρές της κομβικής, για την ιταλική ιστορία, διετίας του 1919-1920, η οποία τοποθετείται μεταξύ της λήξης του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και της ανόδου του φασισμού στην εξουσία. Μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, λόγω των δυσκολιών στην επιβίωση της εργατικής τάξης και ενός μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου καθώς και τη διάχυτη συμπάθεια για τη ρωσική επανάσταση η επιρροή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των σοσιαλιστικών ιδεών στην Ιταλία αυξάνεται κατακόρυφα και στη χώρα επικρατεί έντονος αναβρασμός. Οι απεργίες διαδέχονται η μία την άλλη. Οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις και οι καταλήψεις αγροτικών εκτάσεων συμπληρώνουν τη γενική εικόνα. Στο βιομηχανικό κέντρο του Τορίνο, με την καθοδήγηση μιας ομάδας μελών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια νέα εργατική δομή αρχίζει να σχηματίζεται. Είναι τα Εργοστασιακά Συμβούλια τα οποία σύντομα θα συγκροτηθούν και σε άλλες πόλεις. Η εργασία σκιαγραφεί τις προσπάθειες συγκρότησης των Εργοστασιακών Συμβουλίων, τις αδυναμίες, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Ο οικονομικός αγώνας των εργατών για τους όρους εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετατραπεί σε αγώνα με πολιτικά χαρακτηριστικά. Το Σεπτέμβριο του 1920 η κρίση στη χώρα θα κορυφωθεί με τις καταλήψεις των εργοστασίων από τους εργάτες. Η αποφασιστικότητα των εργατών έκανε την εξέγερση να φαντάζει ιδιαίτερα πιθανή, τουλάχιστον στα μάτια των ανθρώπων της εποχής.
Η εργασία επιδιώκει να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά που συγκρότησαν την κοινωνία μέσα στην οποία εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα του 1919-1920. Εκκινώντας από την οικονομία και παρακολουθώντας την εξέλιξη του εργατικού κινήματος στη πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα καθώς και τις αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος αναζητούνται οι βάσεις του φαινομένου το οποίο παρουσιάζεται. Η διετία του 1919-1920 εξετάζεται πάντα σε στενή συνάρτηση με την πολιτική και τη δράση του κυριότερου οργανωτή των κινητοποιήσεων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η εσωτερική διαπάλη στις τάξεις του, η οποία πήγαζε από διαφορετικές θεωρήσεις για τους άμεσους στόχους και για το δρόμο προς τη σοσιαλιστική κοινωνία γίνονται επίσης αντικείμενο έρευνας της εργασίας. Αυτές οι διαφορές την “Κόκκινη Διετία” έρχονται άμεσα ή έμμεσα σε σύγκρουση και αποδεικνύονται καθοριστικές για την τελική έκβαση το φθινόπωρο του 1920.
Στα τελικά συμπεράσματα γίνεται μια αποτίμηση των γεγονότων. Αποκρυσταλλώνονται κάποιες πρώτες σκέψεις για το εργατικό κίνημα και τα Εργοστασιακά Συμβούλια και γίνεται μια προσπάθεια να απαντηθεί κατά πόσο ήταν τελικά εφικτό να είναι νικηφόρος ο αγώνας των εργατών. Τέλος αποτυπώνονται κάποιες απόψεις σχετικά με το ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και για τη συνύπαρξη των τόσο διαφορετικών τάσεων και απόψεων σε ένα ενιαίο κόμμα εκείνη την κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Κόκκινη Διετία, Biennio Rosso, Καταλήψεις Εργοστασίων, Εργοστασιακά Συμβούλια, Ιταλικό Εργατικό Κίνημα, Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Σοσιαλισμός, PSI, CGL, Ιστορία Σύγχρονης Ιταλίας, Ιταλία, Γκράμσι, Τουράτι, Τζιολίττι, 20ος Αιώνας, 1919-1920
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
347
Αριθμός σελίδων:
154
Οι Σοσιαλιστές και η Κόκκινη Διετία στην Ιταλία (Διπλωματική Εργασία).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο