Ανδριάντες Ολυμπιονικών στην Ολυμπία: Ανδριάντες με αναθέτες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775731 571 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ντάβαρη Διονυσία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παλαγγιά Όλγα, Ομ. Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Βαλαβάνης Παναγιώτης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Κατάκης Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανδριάντες Ολυμπιονικών στην Ολυμπία: Ανδριάντες με αναθέτες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανδριάντες Ολυμπιονικών στην Ολυμπία: Ανδριάντες με αναθέτες
Περίληψη:
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία αναφέρεται στους ανδριάντες Ολυμπιονικών στην Ολυμπία, των οποίων η ανίδρυσή αποτελούσε την ύψιστη ανάμεσα στις τιμές που αποδίδονταν σε έναν Ολυμπιονίκη. Πέρα από τον αναθηματικό χαρακτήρα, τα αναθήματα των ανδριάντων Ολυμπιονικών διαιώνιζαν τη φήμη του αθλητή νικητή, γνωστοποιώντας το κατόρθωμά του στους επισκέπτες του ιερού που συνέρρεαν ανά τους αιώνες. Οι βάσεις που ήταν στημένα τα αγάλματα έφεραν πάντοτε επιγραφές, που βρίσκονταν κατά κανόνα στην λίθινη βάση του ανδριάντα, στην επάνω οριζόντια επιφάνεια συνηθέστερα ή στην αμέσως ορατή κάθετη πλευρά με το όνομα του νικητή, το πατρώνυμό του ή την πατρίδα του και, πολλές φορές, το είδος του αγωνίσματος στο οποίο αναδείχθηκε νικητής.

Η εργασία εστιάζει στην εξέταση 43 ανδριάντων Ολυμπιονικών και την ομαδοποίηση τους, η οποία διενεργείται μέσω πληροφοριών από τις σωζόμενες βάσεις, επιγραφές ή αρχαίες πηγές, σχετικά με τον αναθέτη του μνημείου (είτε πρόκειται για τους ίδιους τους αθλητές, είτε για συγγενικά ή άλλα πρόσωπα). Το χρονολογικό πλαίσιο μελέτης έχει ως αφετηρία τον πρώτο Ολυμπιονίκη για τον οποίο ανατέθηκε ανδριάντας το 456 π.Χ. και την τελευταία ανάθεση που ανάγεται το 193 μ.Χ.

Αρχικά, η ομάδα των ανδριάντων διαχωρίζεται σε τρείς κατηγορίες: ανδριάντες με αναθέτες τους ίδιους τους νικητές, ανδριάντες με αναθέτες άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενικά πρόσωπα, πόλεις ή ιδιώτες) και θραύσματα βάσεων που φαίνεται να αναφέρεται ο αναθέτης χωρίς να γνωρίζουμε την ταυτότητά του.

Στο πρώτο μέρος της εργασίας παραδίδονται σε κάθε κατηγορία ιστορικά και αθλητικά στοιχεία για τον επιμέρους αθλητή. Στο δεύτερο μέρος, μελετώνται οι λόγοι για τους οποίους γίνονταν ετεροχρονισμένες (μεταγενέστερες) αναθέσεις ανδριάντων. Περιλαμβάνει κατάλογο των καλλιτεχνών και των έργων τους∙ οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν διάσημοι καλλιτέχνες της εποχής τους και γίνεται προσέγγιση απόδοσης, όπου αυτό είναι δυνατό, της αρχικής μορφής των ανδριάντων με τη βοήθεια των αποτυπωμάτων των πελμάτων που έχουν αφήσει στη βάση. Επιπρόσθετα, διερευνώνται θέματα αναφορικά με τους αναθέτες των μνημείων∙ όπως τα κίνητρα της ανάθεσης και η σχέση αναθετών και καλλιτεχνών. Εξετάζεται η μοναδική ανάγλυφη βάση του Πολυδάμαντος και γίνεται αναφορά στα ιππικά μνημεία και στα μνημεία αθλητών που βρίσκονται εκτός Ολυμπίας. Στο τρίτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της μελέτης.

Με το ίδιο τρόπο δομείται και ο κατάλογος στο τέλος της παρούσας εργασίας, που περιλαμβάνει περιεκτικά τα στοιχεία που αφορούν τον Ολυμπιονίκη και τα στοιχεία που αφορούν τη μελέτη της επιγραφής -όπου αυτή σώζεται- που έφερε η βάση του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ανδριάντες Ολυμπιονικών, Αναθέτες, Ολυμπία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
266
Αριθμός σελίδων:
117
Ntavari-dissertation.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο