Εκτίμηση της έντασης του άγχους και της κατάθλιψης παιδιών νησιωτικής περιοχής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775736 290 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αρμάου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Επίτημη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βλάχου Ευγενία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση της έντασης του άγχους και της κατάθλιψης παιδιών νησιωτικής περιοχής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση της έντασης του άγχους και της κατάθλιψης παιδιών νησιωτικής περιοχής
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το άγχος και η κατάθλιψη αποτελούν δύο από τοις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του ανθρώπου. Η παλαιότερη αντίληψη ότι η παιδική-εφηβική ηλικία δεν υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη έχει πλέον καταρριφθεί. Έχει διαπιστωθεί πως περίπου το 11% των παιδιών και εφήβων να έχει βιώσει μια καταθλιπτική εμπειρία πριν από την ηλικία των 18 ετών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η εκτίμηση της έντασης του άγχους και της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους 10-15 ετών νησιωτικής περιοχής.
Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 300 υγιή παιδιά και έφηβοι ηλικίας 10-15 ετών που κατοικούσαν στο νησί της Τήνου. Χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα STAIC για τη μέτρηση του άγχους ως μόνιμη κατάσταση και η κλίμακα CDI για την κατάθλιψη. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις των δεδομένων πραγματοποιήθηκαν με το στατιστικό πακέτο SPSS έκδοση 22. Ως στατιστικά σημαντικό θεωρήθηκε το επίπεδο σημαντικότητας 5%.Η στατιστική δοκιμασία t-test, anova εφαρμόστηκαν ανάλογα με τη φύση των δεδομένων.
Αποτελέσματα: Από τα 300 παιδιά του δείγματος το 50,3% ήταν αγόρια, το 35% ήταν 10-11 ετών, το 40,3% ήταν 12-13 ετών και το 24,7% ήταν 14-15 ετών. Το 35,7% του δείγματος αναφέρουν τη σχολική τους επίδοση από κακή έως μέτρια και το 93,0% έχει εξωσχολικές δραστηριότητες. Το 6,7% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ο ίδιος και το 5,7% κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Το 86% ζει και με τους δύο γονείς. Στην πλειοψηφία το δείγμα χαρακτηρίζει τους γονείς του ήρεμους.
Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν ως προς την ένταση άγχους με υπεροχή των κοριτσιών p<0,001.Όσον αφορά την εξωσχολική ενασχόληση των παιδιών βρέθηκε ότι τα παιδιά που δεν ασχολούνται με τίποτα εκτός σχολείου βιώνουν υψηλότερης έντασης άγχος p<0,001 όπως επίσης και κατάθλιψη, p=0.001.Όταν υπάρχει άτομο της οικογένειας με πρόβλημα υγείας τα παιδιά βιώνουν μεγαλύτερης έντασης άγχους p<0,001 και κατάθλιψης p=0,005. Υψηλή βαθμολογία στη κλίμακα CDI αλλά μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια έχουν τα παιδιά που ζουν με τον ένα γονέα p=0,004.
Συμπεράσματα: Στην παρούσα μελέτη βρέθηκε ότι τα παιδιά νησιωτικής περιοχής βιώνουν εντός των φυσιολογικών ορίων επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Η ένταση του άγχους και της κατάθλιψης διαφοροποιείται από διάφορους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άγχος, Κατάθλιψη, Παιδιά, Νησί
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
79
Armaou Maria Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο