Towards an evolutionary cognitive perspective of Theory of mind in Amyotrophic Lateral Sclerosis: Evidence in non demenden patients using the ECAS Scale

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775747 323 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διακρατικό ΠΜΣ Κλινική Νευροψυχολογία-Νοητικές Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Πανοπούλου Νίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαλώνης Ιωάννης, Επίκουρος καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ευδοκιμήδης Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σμυρνής Νκόλαος, Επίκουρος καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Towards an evolutionary cognitive perspective of Theory of mind in Amyotrophic Lateral Sclerosis: Evidence in non demenden patients using the ECAS Scale
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προς μία εξελικτική νοητική προοπτική της θεωρίας του νου στην πλάγια αμυατροφική σκλήρυνση: απόδειξη σε μη ανοικούς ασθενείς με χρήση της κλίμακας ECAS.
Περίληψη:
Σκοπός: Η δυσλειτουργία της Κοινωνικής Νόησης αναγνωρίζεται ως μια από τις νοητικές διαταραχές που σχετίζονται με την Πλάγια Αμυατροφική Σκλήρυνση (ALS), αλλά οι περισσότερες από τις προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τις συνιστώσες της κοινωνικής νόησης, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας του νου (ToM), με τις επιτελικές δυσλειτουργίες χρησιμοποιώντας δοκιμασίες με υψηλές επιτελικές απαιτήσεις. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της δυσλειτουργίας της συναισθηματικής συνιστώσας της ΘτΝ σε ένα δείγμα ασθενών με ALS χωρίς άνοια και η αξιολόγηση τυχόν συσχετίσεων με επιτελική και μη-επιτελική δυσλειτουργία.
Μέθοδος: Σαράντα τρεις ασθενείς με ALS χωρίς άνοια και 30 υγιείς μάρτυρες (HC) είχαν αξιολογηθεί με τη δοκιμασία judgement of preference task από τη συστοιχία Edinburgh Cognitive and Behavioral Amyotrophic Lateral Sclerosis Screen (ECAS) καθώς και την πλήρη κλίμακα ECAS. Η συνολική βαθμολογία καθώς και ο τύπος σφαλμάτων ("αγαπημένο", "τυχαίο") καταγράφηκαν για την συναισθηματική συνιστώσα της ΘτΝ (ToM).
Αποτελέσματα: Σημαντικό ποσοστό των ασθενών με ALS (31%) είχαν υποστεί βλάβη σε αυτό τη δοκιμασία της ΘτΝ, σημειώνοντας σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς. Οι ασθενείς με διαταραχή της νοητικής κατάστασης ήταν περισσότερο εξασθενημένοι στη δοκιμασία της ΘτΝ (45%) σε σύγκριση με εκείνους με διατήρηση της νοητικής κατάστασης (15%). Οι ασθενείς με ALS είχαν σημαντικά περισσότερα σφάλματα σε σύγκριση με τους υγιείς, ωστόσο το πρότυπο των σφαλμάτων δεν διέφερε καθώς τόσο οι ALS όσο και οι υγιείς έκαναν σημαντικά περισσότερα τυχαία σφάλματα. Στο πλαίσιο της ανάλυσης ALS προέκυψε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας ToM και της γλώσσας και των οπτικοχωρικών ικανοτήτων από τη συστοιχία ΕCAS αλλά όχι της επιτελικής λειτουργίας ή της λειτουργίας μνήμης.
Συμπέρασμα: Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την εξασθένιση της συναισθηματικής ΘτΝ σε μια καλά χαρακτηρισμένη ομάδα ασθενών ALS χωρίς άνοια, που αποκαλύπτουν ότι περίπου ένας στους τρεις ασθενείς χωρίς άνοια δείχνει εξασθενημένη τη συναισθηματική συνιστώσα της ΘτΝ, όπως προσδιορίζεται από τη κατεύθυνση του ματιού στη δοκιμασία <> της κλίμακας ECAS. Στην ομάδα μας, αυτή η μειωμένη απόδοση δεν προκλήθηκε από οποιαδήποτε επιτελική δυσλειτουργία. Ωστόσο, ήταν πιο εμφανής σε ασθενείς με διαταραχή της νοητικής λειτουργίας και σχετίζεται με τη γλώσσα και την οπτικοχωρική απόδοση των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πλάγια αμυατροφική σκλήρυνση, Κοινωνική νόηση, Θεωρία του νου, Επιτελικές δυσλειτουργίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
19
Panopoulou Niki Master.pdf (949 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο