Διερεύνηση παραγόντων ευθυνόμενων για τον χρόνο αποκατάστασης της συγγενούς κρυψορχίας στα παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775776 276 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βάθη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγέλου Ελένη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Τζουμάκα - Μπακούλα Χρύσα, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Κουτελέκος Ιωάννης, Καθηγητής. Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση παραγόντων ευθυνόμενων για τον χρόνο αποκατάστασης της συγγενούς κρυψορχίας στα παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση παραγόντων ευθυνόμενων για τον χρόνο αποκατάστασης της συγγενούς κρυψορχίας στα παιδιά
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η κρυψορχία είναι η συνηθέστερη συγγενής ανωμαλία του ουρογεννητικού συστήματος και διορθώνεται με τη μέθοδο της ορχεοπηξίας, κατά το πρώτο έτος της ζωής. Ωστόσο, η συνιστώμενη ηλικία για τη χειρουργική αποκατάσταση δεν επιτυγχάνεται με συνέπεια, σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τις γνώσεις μας, ο βαθμός τήρησης αυτών των οδηγιών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι άγνωστος.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνήσει τους παράγοντες που ευθύνονται για το χρόνο αποκατάστασης της συγγενούς κρυψορχίας στα παιδιά.
Υλικό-Μέθοδος: Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν όλα τα παιδιά που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αποκατάσταση κρυψορχίας σε οποιοδήποτε από τα τρία δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, από 01/07/2017 έως 31/3/2018. Συμπληρώθηκε ανώνυμο ερωτηματολόγιο από τους γονείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοδημογραφικών δεδομένων (ηλικία, φυλή, οικογενειακή κατάσταση, εκπαιδευτικό επίπεδο κλπ.), καθώς και δεδομένων σχετικά με τους πιθανούς λόγους καθυστέρησης της χειρουργικής επέμβασης και των δεδομένων για την χειρουργική αποκατάσταση. Λήφθηκε πληροφορημένη συναίνεση από τους γονείς και έγκριση από τα επιστημονικά συμβούλια των νοσοκομείων. Όλες οι στατιστικές δοκιμασίες ήταν αμφίπλευρες με επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας α<0.05.
Αποτελέσματα: Τα συνολικά δεδομένα από 102 παιδιά που υποβλήθηκαν σε χειρουργική διόρθωση κρυψορχίας και πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης αναλύθηκαν. Η μέση ηλικία των παιδιών που υποβλήθηκαν σε ορχεοπηξία ήταν 2,42 ± 2,33 έτη. Το διάστημα από τη διάγνωση μέχρι τη χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας ήταν 17,1 ± 29,8 μήνες. Η πλειοψηφία των γονέων που ολοκλήρωσαν το ερωτηματολόγιο ήταν γυναίκες (N = 70, 68,6%), με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 1500 ευρώ (N = 75, 73,6%) και ζούσαν στην Αθήνα (N = 59, 57,9%). Μόνο το 23,5% (N = 24) των συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσε ότι η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πρώτο έτος της ζωής, αν και η πλειονότητα των γονέων (N = 69, 67,6%) ανέφερε ότι γνώριζαν τις πιθανές επιπλοκές από την καθυστερημένη χειρουργική επέμβαση και ενημερώθηκαν από τον παιδίατρο ή τον παιδοχειρουργό (N = 74, 72,5%). Πραγματοποιήθηκε λογιστική παλινδρόμηση και αρκετοί κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες συσχετίστηκαν σημαντικά με το χρόνο για τη χειρουργική επέμβαση. Υπήρξε σαφής τάση για πρόωρη χειρουργική παρέμβαση και η πλειονότητα των παιδιών χειρουργήθηκε πριν από την ηλικία των 24 μηνών (N = 67, 65,7%).
Συμπέρασμα: Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι γονείς δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και πολλά κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν την απόφασή τους. Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η θεραπεία της κρυψορχίας στο βέλτιστο χρόνο συνιστάται εκπαίδευση τόσο των Παιδιάτρων και παιδοχειρουργών καθώς και επαγγελματιών υγείας προκειμένου να τηρηθούν οι κατευθυντήριες διεθνείς οδηγίες στο κατάλληλο χρόνο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κρυψορχία, Συγγενής, Ορχεοπηξία, Γονεϊκή ενημέρωση, Χειρουργική ηλικία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
85
Vathi Eleni Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο