Ανατομικές παραλλαγές και συγγενείς διαμαρτίες παγκρεατικών πόρων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775878 383 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κυμπούρης Σωτήριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Π. Σκανδαλάκης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Β. Πρωτογέρου, Αν. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μ. Πιάγκου, Επ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανατομικές παραλλαγές και συγγενείς διαμαρτίες παγκρεατικών πόρων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανατομικές παραλλαγές και συγγενείς διαμαρτίες παγκρεατικών πόρων
Περίληψη:
Οι συγγενείς διαμαρτίες και οι ανατομικές παραλλαγές των παγκρεατικών πόρων χωρίζονται γενικά σε τρεις κατηγορίες: α) σε παραλλαγές οφειλόμενες στη διαδικασία συγχώνευσης των δύο παγκρεατικών εκβλαστημάτων, β) παραλλαγές οφειλόμενες στη μετανάστευση παγκρεατικού παρεγχύματος και γ) παραλλαγές ενδοπαγκρεατικής διαμόρφωσης – πορείας των παγκρεατικών πόρων (διπλασιασμός κ.α.). Συχνά είναι ασυμπτωματικές και η ανάδειξή τους προκυπτει ως τυχαίο εύρημα σε απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών που διερευνώνται για κάποια άσχετη αιτία. Ως εκ τούτου είναι πρακτικά αδύνατος ο ακριβής υπολογισμός της επίπτωσής τους στο γενικό πληθυσμό. Παρ΄όλα αυτά, τέτοιου είδους παραλλαγές απαντώνται κατά τη διαγνωστική διαδικασία αρκετών ασθενών με χολοπαγκρεατικές νόσους.
Μετά από την ανασκόπηση της ογκώδους βιβλιογραφίας, προκύπτει ότι κάποιες από αυτές τις παραλλαγές – διαμαρτίες συνδέονται ευθέως με την ανάπτυξη νοσηρών οντοτήτων του παγκρεατοχολικού συσήματος και η ύπαρξη τους αποτελεί αφ΄εαυτώ αιτία ανάπτυξης των νόσων αυτών. Κάποιες άλλες παραλλαγές αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης νόσων, των οποίων όμως η εμφάνιση φαίνεται να προκαλείται με την ταυτόχρονη παρουσία γονιδιακών μεταλλάξεων. Από την άλλη, συγκεκριμένες παραλλαγές κατατάσσονται ως αθώες, αφού ο κίνδυνος ανάπτυξης χολοπαγκρεατικών νόσων στους ασθενείς αυτούς δε φαίνεται να διαφέρει με το γενικό πληθυσμό.
Τέλος, σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία ενός κοινώς αποδεκτού συστήματος ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης συγγενών διαμαρτιών και παραλλαγών των παγκρεατικών πορων, που θα βοηθούσε στην καλύτερη καταγραφή δεδομένων και στην πιο ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τη συσχέτιση τους με τις χολοπαγκρεατικές νόσους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πάγκρεας, Ανατομικές παραλλαγές, Παγκρεατικοί πόροι, Συγγενείς διαμαρτίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
203
Αριθμός σελίδων:
74
Kimpouris Sotiris Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο