Προνύμφες Lucilia sericata: Αποστείρωση και Συμβολή τους στην Επούλωση Πληγών - Πιλοτική Μελέτη σε Μυς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776217 460 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοσμητολογία - Δερματοφαρμακολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-02
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γιαλλούσης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ράλλης Μιχαήλ
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Φαρμακευτικής
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προνύμφες Lucilia sericata: Αποστείρωση και Συμβολή τους στην Επούλωση Πληγών - Πιλοτική Μελέτη σε Μυς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προνύμφες Lucilia sericata: Αποστείρωση και Συμβολή τους στην Επούλωση Πληγών - Πιλοτική Μελέτη σε Μυς
Περίληψη:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) τα ποσοστά εκδήλωσης της ασθένειας σχεδόν θα διπλασιαστούν την επόμενη τριακονταετία. Το 15% των διαβητικών ασθενών εμφανίζει διαβητικό πόδι το οποίο θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της νόσου. Το 11% των ασθενών με διαβητικό πόδι υφίσταται ακρωτηριασμό. Σημαντικότερος λόγος δυσκολίας στην επούλωση του διαβητικού ποδιού είναι η μόλυνση των πληγών, η οποία σε ποσοστό υψηλότερο του 50% αποτελεί την κύρια αιτία ακρωτηριασμού του άκρου ποδός. Η ιατρική φροντίδα του διαβητικού ποδιού με τη χρήση αντιβιοτικών και σχετικών επιθεμάτων δε μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα δίχως την έγκαιρη αφαίρεση του νεκρωτικού και μολυσματικού ιστού.
Για την αφαίρεση του νεκρωτικού ιστού, την καταπολέμηση σε πολλές περιπτώσεις των μολύνσεων αλλά και τη διέγερση της επουλωτικής δραστηριότητας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθείται εκ νέου η μέθοδος εφαρμογής των προνυμφών της μυΐας Lucilia (Phaenicia) sericata (Diptera: Calliphoridae) απευθείας σε πληγές. Η ανωτέρω μέθοδος θεωρείται ότι υπερέχει του χειρουργικού καθαρισμού για την απομάκρυνση ιστικών ρακών και μικροβίων καθώς οι προνύμφες δρουν μικροχειρουργικά χωρίς να θίγουν τον υγιή ιστό με συνέπεια σημαντικό κέρδος στο χρόνο επούλωσης. Ακόμη, οι προνύμφες της L. sericata δε διεισδύουν στα εσωτερικά όργανα, αναπτύσσονται ταχέως, δεν εμφανίζουν εξειδίκευση στον ξενιστή, μπορούν εύκολα να εκτραφούν in vitro ενώ σημαντικό για τη χρήση τους είναι το ότι επιβιώνουν σε περιβάλλον στείρο μικροβίων.
Στην παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκαν αλλά και ελέγχθηκαν αρχικά 3 δοκιμασίες αποστείρωσης με σκοπό την παραγωγή αποστειρωμένων προνυμφών ακολουθώντας διεθνές πρωτόκολλο. Στην 4η και τελευταία δοκιμασία αποστείρωσης, ο έλεγχος της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε με βάση τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας για τα στείρα προϊόντα. Ακολούθησε πρόκληση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 σε 40 αρσενικούς μυς τύπου SKH-hr1 με τη χορήγηση στρεπτοζοτοκίνης (STZ). Σκοπός του πειράματος αυτού είναι η δημιουργία πειραματικού προτύπου διαβητικού μυός για την απευθείας εφαρμογή των προνυμφών της L. sericata.
Έπειτα από τη μη ανάπτυξη μικροοργανισμών και κατά τους 4 ελέγχους των δοκιμασιών αποστείρωσης, το πρωτόκολλο αποστείρωσης υιοθετήθηκε. Μετά από μια δεύτερη σειρά ενέσεων STZ, τα ζώα θεωρήθηκαν διαβητικά. Προδοκιμαστική εφαρμογή αποστειρωμένων προνυμφών της L. sericata σε 3 μη διαβητικούς μυς κατέδειξε τη σημασία του σχηματισμού του κίτρινου ινώδους ιστού στον πυθμένα του έλκους έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και να εκτιμηθεί καλύτερα η δράση τους στο συγκεκριμένο ζωικό πρότυπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
προνύμφες, Lucilia sericata, αποστείρωση, επούλωση πληγών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
339
Αριθμός σελίδων:
136
Γιαλλούσης-Διπλωματική.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο