Ανταπόκριση στη θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πληρούν τα κριτήρια Strauss

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776268 419 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-02
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σαπλαούρας Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουσκούνη Ευαγγελία, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τσεκούρα Δωροθέα, ΕΔΙΠ, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιακωβίδου Νικολέττα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανταπόκριση στη θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πληρούν τα κριτήρια Strauss
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανταπόκριση στη θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που πληρούν τα κριτήρια Strauss
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT) αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγαλύτερη σε ασθενείς με αποκλεισμό αριστερού σκέλους (LBBB). Στόχος της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε εάν τα προτεινόμενα κριτήρια για το LBBB από τον Strauss εντοπίζουν ασθενείς με καλύτερη κλινική και υπερηχογραφική ανταπόκριση στη CRT.

Μέθοδος: Αξιολογήσαμε μια ομάδα 48 ασθενών με συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια (ισχαιμικής ή μη ισχαιμικής αιτιολογίας), παρά τη βέλτιστη φαρμακευτική θεραπεία. Τα κριτήρια ένταξης στη μελέτη ήταν LVEF ≤35% και η παρουσία LBBB με QRS ≥130 msec στο ΗΚΓ πριν από την εμφύτευση. Οι υπό μελέτη ασθενείς υποβλήθηκαν σε εμφύτευση CRT-D στο ηλεκτροφυσιολογικό μας κέντρο από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2017.Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες ανάλογα με το εάν εμφάνιζαν LΒΒΒ κατά Strauss ή όχι.

Αποτελέσματα: Από τους 22 ασθενείς με Strauss LBBB, 20 (90,9%) ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με συσκευές CRT ενώ οι υπόλοιποι 2 (9,1%) ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν (p <0,01). Η ομάδα που δεν ανταποκρίθηκε είχε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας (p <0,01) και κοιλιακών αρρυθμιών (p = 0,03) κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με τους ανταποκρινόμενους. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ η επίπτωση θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ήταν χαμηλή (0,04%), οι 2 ασθενείς που απεβίωσαν δεν είχαν ανταποκριθεί στη θεραπεία με CRT. Στο τέλος της παρακολούθησης, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο κλάσμα εξώθησης (αύξηση κατά 18%) και σημαντική μείωση του LVESV (74,1mm) στους ασθενείς με Strauss LBBB (p <0,001), ενώ μια σημαντική, αλλά ηπιότερη, αύξηση στο κλάσμα εξώθησης (κατά 5%) και η μείωση στο LVESV (27,6mm) παρατηρήθηκε στην ομάδα με non Strauss LBBB (p <0,001). Τέλος, στους ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια και Strauss LBBB  παρατηρήθηκε βελτίωση στο κλάσμα εξωθήσεως κατά 22% έναντι βελτίωσης 6% στους ασθενείς με συμβατικό LBBB (p <0,001).

Συμπέρασμα: Οι ασθενείς με Strauss LBBB έχουν καλύτερη κλινική και ηχοκαρδιογραφική ανταπόκριση σε σχέση με τους ασθενείς με LBBB με τη CRT και ιδίως αυτοί που πάσχουν από διατατική μυοκαρδιοπάθεια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Aριστερός σκελικός αποκλεισμός, Αριστερός σκελικός αποκλεισμός κατά Strauss, CRT, Ανταπόκριση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
65
Saplaouras Athanasios Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο