Αξιολόγηση της γνώσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού όσον αφορά την εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής σε σχέση με τα ποσοστά επιβίωσης των θυμάτων μετά από ενδονοσοκομειακή ανακοπή: συγκριτική μελέτη μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών καρδιολογικών κλινικών, ΜΕΘ και αναισθησιολογικών τμημάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2776270 335 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-02
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κούρεκ Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσεκούρα Δωροθέα, ΕΔΙΠ, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ιακωβίδου Νικολέτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της γνώσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού όσον αφορά την εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής σε σχέση με τα ποσοστά επιβίωσης των θυμάτων μετά από ενδονοσοκομειακή ανακοπή: συγκριτική μελέτη μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών καρδιολογικών κλινικών, ΜΕΘ και αναισθησιολογικών τμημάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της γνώσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού όσον αφορά την εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής σε σχέση με τα ποσοστά επιβίωσης των θυμάτων μετά από ενδονοσοκομειακή ανακοπή: Συγκριτική μελέτη μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών καρδιολογικών κλινικών, ΜΕΘ και αναισθησιολογικών τμημάτων
Περίληψη:
Σκοπός της έρευνας: Οι ενδονοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές αποτελούν μείζον πρόβλημα στις Ευρωπαϊκές χώρες και τα εθνικά συστήματα υγείας τους με τεράστια επιβάρυνση στους πόρους τους. Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών μετά από καρδιακή ανακοπή δεν είναι ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια. Η αδυναμία έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων μιας πιθανής καρδιακής ανακοπής έχει σαν αποτέλεσμα τη συχνότερη εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΑ) για τη διατήρηση της ζωής του ασθενή. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αξιολογήσει τις γνώσεις των επαγγελματιών υγείας πανεπιστημιακών νοσοκομείων 12 Ευρωπαικών χωρών και να τις συσχετίσει με τα ποσοστά επιβίωσης των θυμάτων μετά από ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.
Μεθοδολογία: 570 επαγγελματίες υγείας από καρδιολογικά, αναισθησιολογικά και τμήματα εντατικής θεραπείας πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο αποτελούταν από 12 ερωτήσεις επιδημιολογικού περιεχομένου και εκπαίδευσης και από 26 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής θεωρητικών γνώσεων πάνω στην ΚΑΑ (συνολική βαθμολογία), από τις οποίες οι 10 ήταν στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS), οι 3 στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) και οι 13 στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής (ALS). Κάθε συμμετέχοντας είχε στη διάθεσή του 20 λεπτά να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, το οποίο ήταν ανώνυμο. Τα ερωτηματολόγια επαληθεύτηκαν από τον ίδιο συμμετέχοντα σε δύο χρονικές στιγμές και οι συσχετίσεις έγιναν με το συντελεστή συσχέτισης διατάξεων του Spearman (Spearman’s rho). Για την ανάλυση των διαφορών χρησιμοποιήσαμε τη στατιστική μέθοδο Kruskal Wallis για μη παραμετρικά δεδομένα. Η συσχέτιση με τα ποσοστά επιβίωσης έγιναν με μια μέθοδο που αποτελεί επέκταση της λογιστικής παλινδρόμησης όταν οι εξαρτημένες μεταβλητές είναι σε μορφή ποσοστών (fractional response regression with a logit model for the conditional mean). Οι τιμές εκφράζονται ως διάμεσος (διατεταρτημοριακό εύρος) ενώ το p<0.05 θεωρήθηκε ως σημαντικό.
Αποτελέσματα: Διαφορές βρέθηκαν μεταξύ των χωρών σε όλες τις κατηγορίες. Τα νοσοκομεία της Ελβετίας είχαν υψηλότερη βαθμολογία στο BLS με 8 σωστές απαντήσεις στις 10 ερωτήσεις (7-8, p=0.005) ενώ τα νοσοκομεία του Βελγίου είχαν υψηλότερη βαθμολογία στο ALS με 10 σωστές απαντήσεις στις 13 ερωτήσεις (9-11, p<0.0001) και υψηλότερη συνολική βαθμολογία με 19 σωστές απαντήσεις στις 26 ερωτήσεις (17-21, p=0.011). Τα ελβετικά νοσοκομεία είχαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία στην εκπαίδευση με 2 (1-3) διαφορετικά σεμινάρια ΚΑΑ ανά επαγγελματία υγείας (p<0.0001).
Η συσχέτιση των θεωρητικών γνώσεων στην ΚΑΑ σε σχέση με τα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή έδειξε ότι για κάθε μονάδα αύξησης στη βαθμολογία του ALS, είχαμε 3.94 φορές [2.78-5.57] μεγαλύτερη πιθανότητα για αυξημένη επιβίωση (p<0.001).
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα έδειξαν υπεροχή των νοσοκομείων της Ελβετίας και του Βελγίου στις θεωρητικές γνώσεις πάνω στην ΚΑΑ και την εκπαίδευση. Η καθιέρωση αποτελεσματικών προτύπων εκπαίδευσης στην ΚΑΑ προσαρμοσμένων στις ανάγκες της κάθε ειδικότητας είναι ζωτικής σημασίας καθώς συμβάλλουν σε υψηλότερες επιδόσεις στις θεωρητικές γνώσεις. Οι υψηλότερες επιδόσεις στις θεωρητικές γνώσεις έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης ασθενών με ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, Εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής, Γνώση, Εκτίμηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
201
Kourek Christos Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο